TOP

Omzetgroei detailhandel in mei: minder stuks maar hogere prijzen

De detailhandel heeft in mei 4,6 procent meer omgezet dan in mei 2022, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit komt vooral door de hogere prijzen want het verkoopvolume was 5,8 procent lager.

credit beeld Steenweg-Lange Elisabethstraat Utrecht: Schoenvisie

De omzet van de non-foodwinkels groeide in mei 2023 met 1,2 procent. Het volume was 7,5 procent lager dan een jaar eerder. Drogisterijen, meubelzaken, electronicawinkels en schoenenzaken (+0,9%) hebben in mei meer omgezet dan in mei 2022. Kledingzaken en kluswinkels zagen de omzet juist dalen. De omzet van de foodsector groeide met 8,4 procent.

Online omzet

Online is de omzet met 4,8 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het CBS. De online omzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen, de winkels in overige non-foodartikelen en de consumentenelektronica lag in mei 2023 hoger dan in mei 2022. De online omzet van en kledingwinkels was lager dan een jaar eerder (-7,8%).

Inflatie

Bij de snelle raming was de inflatie in juni 5,7 procent. Deze snelle raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In mei waren consumentengoederen en -diensten 6,1 procent duurder dan een jaar eerder, aldus de cijfers van het statistiekbureau.