TOP

Vagabond zet volgende stap naar duurzaamheid met nieuw manifest

Vagabond Shoemakers lanceert een nieuw duurzaamheidsmanifest. Met ‘Make every step count’ wil het Zweedse schoenenmerk het bewustzijn in alle stadia van het ontwerp- en draagproces vergroten én consumenten uitnodigen om mee te doen.

Beeld: Vagabond Shoemakers

Met het Make every step count-manifest wil Vagabond Shoemakers de vier ‘C’s’ van het merk benadrukken – the Craft, the Choice, the Care en the Change. Dit betekent dat duurzaamheid belangrijk is in elk stadium van de levensduur van een schoen. Dat begint al aan de tekentafel bij het ontwerpteam van Vagabond, dat creaties maakt om de tand des tijds te doorstaan, zowel qua vakmanschap als ontwerp. Vervolgens gaat het om de keuzes die mensen maken in het consumeren, waarbij ‘tijdloze essentials’ de voorkeur hebben boven ‘snelle mode’. Daarbij is ook het verlengen van de levensduur belangrijk door de schoenen goed te verzorgen. De kringloop wordt uiteindelijk gesloten door ongewenste schoenen door te geven voor hergebruik of recycling en een verandering tot stand te brengen.

Ontwerpfilosofie

Het nieuwe duurzaamheidsconcept van het merk is gebaseerd op de ontwerpfilosofie van Vagabond Shoemakers, dat sinds de jaren negentig schoenen maakt voor mensen die geven om stijl en een duurzame manier van leven. De collecties van het merk zijn dan ook nooit gebaseerd op korte termijn trends.

Anna Fahle Björcke, Sustainability Manager bij Vagabond Shoemakers, legt uit hoe het Make every step count-manifest kan bijdragen aan nog meer duurzaamheid. “Schoenen maken met de minst negatieve impact vanuit milieu- en sociaal oogpunt is een stapsgewijze reis. Maar hoe we aankoopbeslissingen nemen en ze van plan zijn te gebruiken is net zo belangrijk, en met dit manifest willen we illustreren hoe deze dingen samenhangen.”

Elke stap is belangrijk

Het Make every step count-manifest is te vinden op de website van Vagabond, waar het toelicht hoe het dit proces naar maximale duurzaamheid voor zich ziet: “Wij zijn toegewijd aan het ontwerpen van schoenen en accessoires die gemaakt zijn om van te houden. Items moeten worden gekoesterd, gebruikt en hergebruikt. Ouder worden, net als wij. Door onze producten aantrekkelijk en duurzaam te maken, worden ze langer gedragen. En hoe meer stappen ze jou dragen, hoe dichter we bij onze gezamenlijke missie komen: het omzetten van mode van snel naar langzaam. Daarom is elke stap belangrijk. Van het leer dat we kiezen tot de schoenen die je gebruikt. Samen laten we elke stap tellen.”