‘Mall of the Netherlands kan niet alleen bestaan uit grote, glimmende ketens’
Na een ‘soft opening’ in de zomer van 2019, waarbij een klein deel van Westfield Mall of the Netherlands al werd geopend, opent komend najaar dit grootste winkelcentrum van Nederland officieel zijn deuren. Op de grens tussen Leidschendam en Voorburg, op de plek waar het winkelcentrum Leidsenhage staat, verrijst een nieuwe shoppingmall van 117.000 vierkante meter met 230 winkels, tientallen restaurants, 10 bioscoopzalen, vierduizend gratis parkeerplekken en 1.500 fietsparkeerplekken. Eigenaar Unibail-Rodamco-Westfield (URW) verwacht op jaarbasis 14 miljoen bezoekers uit het hele land.
Nieuwe impuls
Deze mall vervangt het vervallen winkelcentrum Leidsenhage, dat zijn sterke regionale positie al lang geleden verloor. Deze nieuwe impuls zal het centrum goed doen, maar mode- en schoenenretailers in de omgeving hebben er gemengde gevoelens over, zo schrijven we in het achtergrondverhaal in Schoenvisie #2. Enerzijds verwachten ze omzetverlies, anderzijds zien ze ook kansen voor hun eigen winkelgebied. Zoals Jacq Cornelissen, centrummanager Leidschendam-Voorburg, het zegt: “Er heerst geen bovengemiddelde angst voor wat er komen gaat, eerder het gevoel: als het daar regent, dan druppelt het bij ons.”
Lees ook: Nu in Schoenvisie #2: Shuz, Mall of the Netherlands en dé trends voor winter 2020-2021
Nederlands sausje
Verschil met nieuwe projecten is dat URW hier bouwt op de plek waar dus al een winkelcentrum was. Verder komt er een Nederlands sausje overheen. Kenmerkend voor de malls van URW (het concern heeft ook bestaande winkelcentra in steden als Parijs, Stockholm en Londen aangepakt, red.) is namelijk dat naast de mix van horeca, entertainment en shopping, de retail van een bepaald land wordt geïntegreerd in The Designer Gallery, een beproefde formule van de internationale Westfield-malls. Wat URW hierbij voor ogen heeft is dat het bezoekers een ‘inspirerende retailbeleving’ biedt met innoverende merken, trendsettende spullen en creatieve producten. Het idee is dat in dit 3000 vierkante meter tellende onderdeel een intieme winkelsfeer heerst, met daarin zeventien boetieks van ‘onverwachte en sterk gecureerde selectie mode- en lifestylemerken’.
Glimmende ketens
Voor de invulling daarvan in ons land heeft URW lokale retailers en -kenners aan de tekentafel uitgenodigd onder wie James Veenhoff, partner en strateeg bij strategisch bureau Fronteer en oprichter van denimplatform House of Denim. Hij heeft zijn kennis van het landelijke winkelaanbod en netwerk aangesproken om tot een lijstje winkeliers te komen die passen in dit concept. Veenhoff: “The Gallery (in de Nederlandse opzet is gekozen voor het weglaten van het woord ‘designer’, red.) moet aansluiten bij de Nederlandse markt en een lokale insteek krijgen. Zo’n groot winkelcentrum kan niet alleen maar bestaan uit grote, glimmende ketens.”
9 Straatjes
‘The new neighbourhood’, de nieuwe buurt, werd de werktitel. Veenhoff: “We dachten: wat als we het gevoel van de 9 Straatjes in Amsterdam, met onafhankelijke winkeliers, combineren met meer bekende namen? Dan lever je het beste van twee werelden. Denk aan een gave bloemenkiosk, een tentje waar je lekkere koffie kan halen tot een lifestylewinkel als Hutspot en tijdelijke shops van coole merken.” Inspiratiebron was onder meer de Amsterdamse Haarlemmerdijk, dat onder leiding van een gedreven winkelstraatmanager opbloeide tot een aantrekkelijke straat vol diverse zelfstandige zaken. Het resultaat is dat hippe zaken als Hutspot, brillenmerk Ace & Tate, modemerken Distrikt Nørrebro en 10Days een vestiging openen in The Gallery.
‘Mooie kansen’
Wat triggerde de strateeg om mee te werken aan dit project? Veenhoff: “Ik zie dit als een mooie, unieke uitdaging. URW heeft een waanzinnige reputatie en het is interessant om te kijken hoe je met verrassende en onderscheidende elementen van zo’n grote mall een succes kan maken. Naast dat dit een prestigeproject is, biedt het ook mooie commerciële kansen, voor grote en kleinere bedrijven. Voor beide is dit een mogelijkheid aan een groot en divers publiek te laten zien wat ze in huis hebben.”
Blue School
Een ander aspect waar Veenhoff opgetogen over is, is de ‘destination location-factor’ van Westfield Mall of the Netherlands. Het is namelijk de bedoeling dat consumenten niet alleen naar het centrum komen om te winkelen, maar ook voor andere zaken. Zo wordt er geïnvesteerd in tal van restaurants, een megabioscoop en staat op aanraden van Veenhoff een ‘Blue School’ op de agenda. “In deze denimstore worden studenten van het Haagse ROC Mondriaan onder andere opgeleid tot topverkopers”, vertelt Veenhoff. “De toevoeging van een school geeft een andere energie en reden om hier te verblijven.”
Foto: Unibail-Rodamco-Westfield