TOP

2000 jaar oude schoenen uit Egypte onderzocht

In Egypte werden in 2004 zeven schoenen gevonden die meer dan 2000 jaar oud blijken te zijn. Inmiddels zijn ze onderzocht

De schoenen werden negen jaar geleden gevonden in een kruik, nabij de tempel van Luxor in Egypte. Inmiddels heeft onderzoek plaatsgevonden en zijn er beelden van het gevonden schoeisel vrijgegeven.

Dure schoenen
Uit het onderzoek blijkt dat de gevonden schoenen duur moeten zijn geweest. Terwijl men in die tijd doorgaans sandalen droeg, zijn dit dichte schoenen gemaakt van runderleer. De Italiaanse archeologen die de schoenen onderzochten, vermoeden dat de eigenaars ze in een kruik hebben gestopt om ze te verbergen.

Afwijking
Het gaat om twee paar kinderschoenen, een paar voor een volwassenen en nog een losse schoen voor een volwassene. De onderzoekers ontdekten dat bij het paar schoenen in de grote maat, de ene anders is dan de andere. Dit zou erop kunnen wijzen dat de drager een afwijking aan zijn tenen had. De schoenen bevonden zich nog in zeer goede staat op het moment van ontdekken, maar werden al snel fragiel.