TOP

Onderzoek: ‘Aantal bedrijven in schoenenretail zakt onder de duizend’

Het aantal schoenenzaken in Nederland daalt snel. Vooral de afgelopen twee jaar ging het hard; sinds de start van de coronacrisis sloten tientallen bedrijven hun deuren. Het totale aantal bedrijven met één of meerdere schoenenwinkels komt met 935 onder de duizend uit.

Beeld: Favaro Junior via Flickr

De daling van het aantal bedrijven met één of meerdere schoenenwinkels is niet uitsluitend aan de coronacrisis toe te schrijven. De afgelopen tien jaar sloten 530 bedrijven hun deuren, zo blijkt uit cijfers van BoldData. Dit is een afname van 36 procent. Deze cijfers komen overeen met die van het CBS. Die telt in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar 930 bedrijven in de schoenendetailhandel. Daaronder vallen zowel ketens als zelfstandige schoenenwinkels. Samen hebben zij meer dan 2100 fysieke vestigingen, zo blijkt uit een overzicht van kennisplatform Retail Insiders.

Grootste afname in het noorden

Vooral in de noordelijke provincies zien we een sterke afname. In Groningen is het aantal bedrijven met fysieke schoenenwinkels het afgelopen decennium bijna gehalveerd. Sinds 2011 was er een daling van 105 naar 55 (48%). In Drenthe was dit zelfs 53 procent, waardoor deze provincie nog slechts 45 schoenenbedrijven telt. Maar ook het aantal bedrijven met schoenenwinkels in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland daalde fors (-43 procent).

Concurrentie

Dat het aantal schoenenwinkels afneemt, speelt al langer en heeft ook andere oorzaken dan de coronacrisis. In het Algemeen Dagblad zegt Paul te Grotenhuis hier namens Inretail meer over: “Wat ook meespeelt, is dat sportmode al jarenlang de trend is en dat sneakers vooral in sportzaken worden gekocht. Die worden in de statistieken niet tot schoenenwinkels gerekend. Daarnaast hebben schoenenwinkels ook veel last van kledingzaken die bijna allemaal schoenen in hun assortiment hebben opgenomen.’’

Schoenmakers

Schoenmakerijen doen het beter dan de schoenenwinkels. In 2011 stonden er 785 schoenmakers geregisterd bij de Kamer van Koophandel. Nu zijn dit er nog 700, een daling van 10,8 procent in tien jaar. Het afgelopen jaar sloten slechts tien schoenherstellers hun deuren. BoldData onderzocht ook waar die schoenmakers te vinden zijn. Ruim één op de vijf schoenmakers is gevestigd in Zuid-Holland (21%). Op de tweede plaats staat Noord-Holland met 17 procent. Ook in Noord-Brabant (16%) zijn veel schoenmakers te vinden. Samen zijn in deze drie provincies meer dan de helft (54%) van alle schoenmakers in Nederland gevestigd.