TOP

Betalen met QR-code

Het Nederlandse bedrijf QRID lanceert op 1 september een nieuwe betaalmethode waarbij de consument betaalt door met de mobiele telefoon een QR-code te scannen Hiermee kunnen aankopen in webshops en fysieke winkels worden afgerekend.

Deze nieuwe betaaltoepassing werkt door een QR-code te scannen met een mobiele telefoon. De klant ontvangt dan direct per sms een code, die hij per sms moet bevestigen. Daarna wordt het bedrag via MiniTix afgerekend.

Mobiele portemonnee
MiniTix is de mobiele portemonnee van de Rabobank, het is een soort chipknip op internet. Met MiniTix kunnen consumenten vanuit één centrale portemonnee kleine bedragen (tot 150 euro) betalen via internet en sms, ongeacht hun bank en telecomprovider. Door QRID komt hier dus de mogelijkheid bij om te betalen via het scannen van een QR-code met een smartphone.

Gratis
Voor de consument is het gebruik van deze betaalmethode gratis, afgezien van de kosten voor het sms-bericht. Er is alleen een account bij MiniTix en een smartphone voor nodig. Winkeliers betalen entreekosten en 15 eurocent per transactie. Er hoeven geen grote investeringen te worden gedaan in hard- en software en de betaaltoepassing is volgens QRID eenvoudig in een webshop te implementeren.

Banken
Overigens werken ook de grote telecombedrijven en de grootste Nederlandse banken samen om betalingsverkeer met de mobiele telefoon in Nederland mogelijk te maken. Zij verwachten dat dit in 2012 mogelijk is.