TOP

Bristol groeit, maar is nog niet uit de rode cijfers

Bristol verbeterde de resultaten het afgelopen jaar aanzienlijk, al werd de kleding- en schoenenketen tegen de verwachting in niet winstgevend. Wel werd het verlies fors teruggebracht: van bijna 8 miljoen euro in 2021 naar ruim 500.000 euro in 2022.

Beeld: Bristol

Ook maakte Bristol voor het eerst sinds 2016 operationeel winst, schrijft De Tijd. De bedrijfswinst voor belastingen en afschrijving (ebitda) kwam uit op 5,1 miljoen euro, waar de retailer vorig jaar nog 4,8 miljoen in het rood eindigde. De omzet nam met een plus van 1,5 procent licht toe en steeg naar 179,6 miljoen euro.

“We hebben net geen nettowinst gemaakt”, zegt CEO Elise Vanaudenhove tegen de Belgische krant. De topvrouw rekende hier wel op, maar de situatie in Nederland speelde Bristol volgens haar parten. “2022 begon met twee weken lockdown. Nadien stortte het consumentenvertrouwen in, terwijl de concurrentie er groter is dan in België.”

Orde op zaken stellen

Vanaudenhove is al langer bezig orde op zaken te stellen bij Bristol. De afgelopen jaar sloot ze zestig verlieslatende vestigingen en het Nederlandse kantoor. Daarnaast werden op het hoofdkantoor in het Belgische Beringen tientallen banen geschrapt. De teller staat nu op 200 filialen, waarvan zestig in ons land. Na jaren van sluitingen moeten hier de komende vijf jaar twintig nieuwe winkels bijkomen. De eerste vier (waaronder een vestiging in Woerden) zijn al geopend.

De bestaande filialen zijn onder handen genomen en dat was vooral in Nederland hard nodig, stelt de CEO. “Na 2000 investeerden we amper nog in onze Nederlandse winkels en verloren we klanten. Sinds vier jaar vernieuwen we. We gaan niet meer achteruit, maar nog niet vooruit.” Ook het assortiment ging op de schop. Vanaudenhove: “We presenteren onze collectie modieuzer. Ons aanbod is hipper en van betere kwaliteit. Daardoor steeg de gemiddelde prijs.” Winstmarges werden verbeterd door scherper op de voorraad te zitten en minder af te prijzen.

Vanaudenhove twijfelt of Bristol dit jaar in de zwarte cijfers gaat komen. Maar in 2024 moet het lukken, zegt ze. “Onze organisatie is op orde en de kostenstructuur is goed. Nu kunnen we oogsten.”