TOP

CBW-Mitex: eerste kwartaal goed voor schoenenbranche

Schoenenverkopers zagen in het eerste kwartaal van dit jaar een omzetstijging van bijna 7 procent. Daarmee ging het hen beduidend beter af dan modeverkopers. Dit blijkt uit de omzetmonitoren voor mode- en schoenenwinkels van CBW-Mitex.

In tegenstelling tot mode had de schoenenbranche duidelijk minder last van de kou en het lage consumentenvertrouwen, aldus de brancheorganisatie die 17.000 woon-, mode- schoenen- en sportwinkels vertegenwoordigt. Alle schoenensegmenten noteerden een omzetplus in het eerste kwartaal 2012, waardoor het totaalcijfer op + 6,7 procent uitkwam. Net als het eerste kwartaal 2011 heeft damesschoenen het best gepresteerd. Dit segment kon na drie maanden een omzetplus van 7,1 procent noteren. Het segment herenschoenen sloot het eerste kwartaal af met een omzetplus van 4,2 procent. In het segment kinderschoenen hield de consument zijn hand het langst op de knip. Maar ook hier is dankzij een goede maand maart een plus behaalt van 1,8 procent.

Mode
Modewinkels hadden veel meer last van het slechte weer en lage consumentenvertrouwen. Het eerste kwartaal eindigde voor hen uiteindelijk minder negatief dan gevreesd. Terwijl er in januari en februari sprake leek te zijn van een kopersstaking, bracht maart uitstekende verkoopweken. Het omzetverlies bleef beperkt tot minder dan drie procent.

Verwachting
De monitor vemeldt verder dat het consumentenvertrouwen het eerste kwartaal bedroevend laag bleef met een index van -36. Desondanks verwacht 15 procent van de deelnemers in de monitor dat de omzet in het tweede kwartaal zal stijgen. Een gelijke omzet voor het tweede kwartaal voorziet 43 procent van de ondernemers, terwijl 42 procent denkt dat de omzet zal dalen.

Rol overheid
“Voor een structurele verbetering van de bestedingen ligt een belangrijke taak bij de overheid. Die moet duidelijkheid bieden aan de onzekere consument, onder meer over hypotheek- en pensioenverplichtingen. Belangrijk is hoe dan ook dat niet alleen plannen voor bezuinigingen, maar ook voor hervormingen worden ontvouwen”, aldus Jan Meerman, voorzitter van de brancheorganisatie. De politieke ontwikkelingen van de afgelopen dagen stemmen echter weinig hoopvol. Of er op korte termijn kans is op een daadkrachtig kabinet is afwachten.

Transformatiejaar
CBW-Mitex verwacht dat in 2012 slechts 20 procent van de ondernemers groei zal realiseren en bestempelde 2012 eerder als transformatiejaar. Het concreet maken van samenwerking tussen retailers onderling en tusse retailers en fabrikanten is noodzakelijk voor de continuïteit van winkels. Ook de omvorming van fysieke winkels naar zogenaamde cross channel concepten waarin fysieke winkels online activiteiten ondernemen is een uitstekende ontwikkeling, aldus het bericht van CBW-Mitex.