TOP

Faillissement voor Mandemakers Shoe Retail Group

De rechtbank in Breda heeft de Mandemakers Shoe Retail Group failliet verklaard. Onder de Mandemakers Shoe Retail Group vallen de schoenwinkelformules Shoe Outlet, Divino Shoes en de webshop Skooz.com.

Mandemakers Shoe Retail Group was eigenaar van in totaal 38 schoenenwinkels. Op dinsdag 22 november 2011 heeft de rechtbank in Breda het failissement uitgesproken over een aantal bedrijven: Shoe Outlet BV (Shoe Outlet, Skooz.com), Verhoeven Schoenen bv (Divino Shoes) en 2Manyshoes bv (Skooz). Deze bedrijven vielen onder beheer van de Mandemakers Shoe Retail Group bv, dat ook failliet is verklaard.

Ook is er een faillissement uitgesproken over Mandemakers Shoe Retail Group beheer bv, Mandemakers Shoe Retail Group Onroerend Goed bv en Hama Kaatsheuvel bv. Mandemakers Shoe Retail Group was eigenaar van Mandemakers Shoe Retail Group

Winkels gesloten
Sinds woensdag 23 november zijn de 35 winkels van Shoe Outlet gesloten. OP de website staat de mededeling: ‘Wegens omstandigheden zijn wij tijdelijk niet geopend’. Ook de openstaande vacature is van de site gehaald. De webshop Skooz.com heeft haar online activiteiten ook gestaakt, zo valt op de website te lezen. Volgens de tekst op de website blijft de fysieke winkel van Skooz in Nijmegen wel bestaan.

Divino Shoes
Mandemakers Shoe Retailgroep werd in 2001 opgericht en richtte zich op het lage en middensegment. Het bedrijf, destijds eigenaar van 26 Shoe Outlet-winkels, nam in 2007 de elf winkels van Harry Verhoeven Schoenen in Kaatsheuvel over. Doel was om deze winkelformule onder de naam Divino Shoes verder uit te bouwen. Directielid Jan Stabel zei bij de bekendmaking van de overname dat zijn bedrijf zich ‘verdere expansie in meerdere marktsegmenten’ ten doel stelde.

Skooz.com
In 2009 startte het bedrijf met de webwinkel Skooz.com. Medio 2010 opende in Nijmegen de eerste fysieke vestiging van Skooz.com. Toen meldde het bedrijf dat er waarschijnlijk ook in andere andere steden filialen zouden worden geopend. Het bleef echter bij plannen. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat de MS Retailgroep in 2009 een verlies leed van 326.000 euro en 211 mensen in dienst had, zo meldt BN de Stem.

Doorstart
De rechtbank in Breda heeft twee curatoren aangesteld die de mogelijkheden van een doorstart onderzoeken.

Volgens een van de curatoren, mr. Velenturf, zijn de economische crisis en de teruglopende verkopen de belangrijkste oorzaken van het faillissement, meldt Omroep Brabant. De ongeveer 220 werknemers hebben bij het UWV een uitkering aangevraagd. Volgens mr. Velenturf zijn er enkele gegadigden voor een doorstart. Het  is nog onduidelijk hoe serieus deze geïnteresseerden zijn en hoeveel winkels een doorstart kunnen gaan maken.

Economische crisis 
De curator verwacht dat de gehele Nederlandse detailhandel door de economische crisis nu echt in de problemen zal komen. De consument geeft nu minder uit en de marges van winkeliers worden steeds kleiner.