TOP

GDS en Global Shoes trekken 5,5 procent minder bezoekers

De internationale schoenenbeurzen GDS en Global Shoes die van 14 tot en met 16 maart 2012 in Düsseldorf plaats vonden, heben in totaal 23.150 bezoekers getrokken. Dat is 5,5 procent minder dan in maart vorig jaar.

Gedurende drie beursdagen presenteerden in totaal 1.206 exposanten uit 44 landen hun schoenen- en tassencollecties voor het seizoen herfst/winter 2012/2013.

Behalve uit Duitsland kwamen de bezoekers uit 85 andere landen. Volgens de beursorganisatie behoort driekwart van de bezoekers tot het topmanagement en was het merendeel bereid direct orders te plaatsen. Uit een enquête blijkt dat 66 procent van alle inkopers op de GDS een order heeft geplaatst. Bij 29 procent van de Duitse inkopers was het ordervolume groter dan tijdens het vorige seizoen. Voor de overige landen lag dit percentage op 19 procent.

Nabestellingen
Ook benut 37 procent van alle inkopers de GDS om nabestellingen te plaatsen. Van de Duitse inkopers heeft 62 procent aangegeven dat het volume van de nabestellingen voor voorjaar/zomer 2012 onveranderd blijft ten opzichte van het vorige seizoen en 22 procent heeft het volume verhoogd.

Volgens de inkopers zijn de belangrijkste materialen voor het herfst/winter-seizoen glad leder en suède. Qua kleur kiest vrijwel de helft van alle inkopers voor cognac, rood- en oranjetinten.

Prijzen
Samen met het Bundesverband der Schuh- und Lederwarenindustrie (HDS) heeft GDS ook dit jaar drie prijzen uitgereikt. De Duitse acteur Bernhard Bettermann werd uitgeroepen tot ‘Schoenenman van het jaar 2012’.

Bogner is de winnaar van de Duitse schoenenprijs 2012. Het merk kreeg de prijs voor de dames- en herenlaarzenlijn ‘Kitzbühel’ en ‘St. Anton’.

Het motto van de HDS-Junior Award voor creatieve jonge ontwerpers was dit jaar ‘Hightech meets Fashion’. De Tsjechische ontwerpster Lenka Marková van het Institute of Art and Design van de universiteit van West Bohemia in Pilsen ontving HDS-Junior Award 2012 voor haar futuristische ontwerp, dat doet denken aan een skilaars.

Global Shoes
Global Shoes trok voor 60 procent buitenlandse inkopers. Een op de drie bezoekers was geïnteresseerd in kinderschoenen. Maar er was volgens de beursorganisatie ook een grote vraag naar dames- (73 procent) en herenschoenen (44 procent).

Volgende editie
De volgende editie van GDS en Global Shoes vindt van 5 tot en met 7 september 2012 plaats.

Schoenen- en tassenfoto’s van de GDS en de andere (inter)nationale beurzen ziet u in Schoenvisie 4/MyFairs, die op vrijdag 23 maart verschijnt.