TOP

In memoriam: oud-schoenenondernemer Piet Elshout (Emex/Mattil)

Piet Elshout is op 11 september 2022 overleden. Hij werd 81 jaar. De oud-schoenenondernemer was met zijn importbedrijf Emex ruim dertig jaar het gezicht voor de Duitse comfortschoenenfabrikant Mattil.

Foto’s: privébeeld familie Elshout

Piet Elshout wordt in 1940 in de spreekwoordelijke schoenendoos geboren. Zijn opa, ook Piet geheten, is eigenaar van kinderschoenenfabriek Rex in Drunen (De Langstraat, Noord-Brabant). Vader Frans en zijn ooms Frie, Mari, Gerard en Tiny zijn ook actief in het familiebedrijf en nemen het uiteindelijk over.

Schoenfabriek Rex is in die tijd een bekende naam in ‘schoenenregio’ De Langstraat. De familie Elshout maakt in 1939 zelfs een paar schoentjes voor de pasgeboren prinses Beatrix, die haar moeder Juliana hoogstpersoonlijk komt ophalen. Eind 1968 besluiten de broers de productie te beëindigen als gevolg van de toenemende concurrentie uit het buitenland, iets waar alle fabrikanten uit De Langstraat mee te maken krijgen.

De familie Elshout bij Schoenfabriek Rex.

Afrekenen met pantoffels

Met zo’n achtergrond is het geen verrassing dat Piet Elshout ook in de schoenen gaat. Hij start zijn carrière als vertegenwoordiger voor de firma Himex in Düsseldorf. Een rol waarin hij badslippers en pantoffels, veelal van Chinese makelij, aan warenhuizen, discounters en inkoopverenigingen verkoopt.

In die periode leert hij zijn goede vriend Theo Henkelman kennen, die behoorlijk onder de indruk is van Elshouts reisverhalen en de ‘duizelingwekkende’ aantallen die hij verhandelt. De schoenencollega’s treffen elkaar vaak bij restaurant Benrather Hof in Düsseldorf. Elshout bestelt daar steevast een ‘Deutscher beefsteak mit pommes und gemischter salat’ en betaalt de rekening – 3 Deutsche Mark – met een paar pantoffels.

Schoenen & asperges

De branche kent hem volgens dochter Masja van de Pavoordt vooral als het gezicht van Mattil. Elshout was met zijn bedrijf Emex ruim dertig jaar importeur van het Duitse comfortschoenenmerk in Nederland en vaste aanwezige bij de schoenenbeurzen in Cast, Trade Mart Utrecht en de GDS in Düsseldorf. “Hij speelde niet alleen de mooie meneer in de verkoop, hij leverde de schoenen ook persoonlijk uit”, zegt Van de Pavoordt. “We woonden in een aspergegebied en als het even kon, nam hij asperges mee. Dat werd enorm gewaardeerd door klanten.”

Eind jaren 90 stopt Elshout als vertegenwoordiger van Mattil. Hij koopt een witte Mercedes-bus en wordt zelfstandig koerier. “Hij hielp mening ondernemer met spoedklussen uit de brand”, vertelt Van de Pavoordt. “Tot zijn 78e reed hij tienduizenden kilometers per jaar door heel Europa.”

In zijn voetsporen

Als kind uit een schoenengezin zet Van de Pavoordt de familietraditie voort. Ze begint in 1992 bij Bristol, waar ze de vierde generatie Elshout wordt waarmee de toenmalige directeur Bob Levi samenwerkt. Later werkt ze onder andere ook voor Novi Footwear, het Aziatische dochterbedrijf van de Duitse Wortmann Group. “Mijn vader was beretrots dat ik in zijn voetsporen trad. Hoewel ik al jaren mijn eigen koers vaar, waren we nog altijd aan het sparren over schoenen.”

De uitvaartdienst vindt plaats op zaterdag 17 september om 11.00 uur in de Sint-Nicolaaskerk te Meijel. Voorafgaand is op vrijdagavond 16 september van 19.00 tot 20.30 uur de condoleance in Rouwcentrum van den Boom, Tomveld 1 te Meijel.