TOP

Kijken: de prijswinnende ‘koraalduivel-schoen’ van Quint Verhaart

De jonge modeontwerper Quint Verhaart heeft internationaal succes met zijn ‘Victims of Absence’-afstudeercollectie, waar deze opvallende pump onderdeel van is. Met deze Lionfish-schoen, gemaakt van vinnen van de giftige koraalduivel, sleepte hij vorig jaar drie International Design Awards in de wacht.

De jonge modeontwerper Quint Verhaart (25) rondde vorig jaar zijn opleiding aan de Willem de Kooning Academie af. Voor zijn afstudeercollectie ‘Victims of Absence’ ontwierp hij deze excentrieke schoenen, met als thema ‘camouflage onder zeedieren’. Het concept is geïnspireerd op het misleidende uiterlijk van de koraalduivel of lionfish: een prachtig dier, maar vanwege zijn giftige stekels ook ontzettend gevaarlijk.

Bijzonder is dat Verhaart echte koraalduivel-vinnen in zijn design verwerkte, die werden gesponsord door visrestaurant The Lionfish Snack en het Jads Dive Center in Aruba. En nee, dat is niet zielig. De koraalduivel, een zogenaamde invasieve exoot, is een plaag in de Caribische zee. De vis heeft geen natuurlijke vijanden, veroverde daardoor in de afgelopen jaren steeds meer terrein en heeft met zijn eetlust inheemse populaties rifvissen danig teruggebracht. De soort wordt actief bejaagd om het ecosysteem te beschermen.

Metaforisch

Verhaart noemt zijn design een statement tegen de verwoesting van het koraalrif. “De schoen is een metaforische vertaling van de schade die de mens en de lionfish aanrichten op het koraalrif”, zegt hij. “We vertrappen het koraalrif door lokale en wereldwijde oorzaken en de lionfish draagt bij aan dit grootschalige probleem. Maar naast gevaarlijk is het dier ook van buitengewone schoonheid.” Beide elementen komen terug in zijn ontwerp, door de prachtige vinnen op de upper en de scherpe stekels op de hak. Verhaart ontwikkelde het model in samenwerking met de bekende schoenmaker René van den Berg.

Prijzen

De Lionfish-schoen won drie keer goud tijdens de International Design Awards (IDA) in oktober 2020: in de categorieën Footwear – Special Purpose Shoes, Footwear – Evening Shoes en Accessory – Footwear. Verhaart won met zijn afstudeercollectie ook een i-D x Artsthread x Gucci – Global Design Graduate Award 2020 in de categorie Print Design, waaraan bijna vierenhalfduizend afstuderende studenten over de hele wereld deelnamen.

Over de ontwerper

Quint Verhaart experimenteert sinds zijn 14e met stoffen en patronen voor vrouwen- en mannenkleding en besloot hiervoor verder te leren. Hij studeerde Fashion Design aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI), waarna hij zijn opleiding vervolgde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hier behaalde hij in 2020 het Bachelor Fashion Design Diploma. Quint Verhaart werkte al bij Karolina Zmarlak in New York en bij het modehuis Iris van Herpen in Amsterdam. 

Quint Verhaart, foto: Studio M/Oliver Mul