TOP

Kunstenaar maakt kartonnen schoenen

Schoenen zijn geen nieuw thema in de kunst. Toch doet de Amerikaanse kunstenaar Mike Leavitt het net weer even anders. Voor zijn nieuwe expositie The Cardboard Shoe Show maakt hij allerlei schoenen van karton. De kunstobjecten variëren van pumps tot allerlei hippe sneakers.

Zijn solo-expositie in Fuse Gallery in New York wordt ingericht als een tweedehandswinkel vol met Leavitt’s beroemde action figures, verzamelplaatjes, schilderijen, houtsnijwerk en Barack Obama-spullen.

De schoenen van Mike Leavitt representeren een aantal mijlpalen uit de recente geschiedenis van de schoenencultuur. Goedkoop wegwerpmateriaal verandert door de hand van de kunstenaar in een duur product. Het maakproces vertoont veel overeenkomsten met de productie van prijzige (designer)schoenen. Door Leavitt’s arbeid ontstaan schoenen die kunstobjecten zijn.

De kartonnen schoenen zijn op zich stevig genoeg om op te lopen, maar de stijve constructie zou na een paar druppels regen al bezwijken. Ze concurreren dus niet met de schoenenhandel. De kunstenaar wil laten zien dat de manier waarop mensen kunst kopen verandert. En dat in een afbrokkelende economie commerciële levensvatbaarheid een dringende realiteit is, niet alleen satire of kritiek.