TOP

Meer klachten over webshops

De Consumentenautoriteit krijgt steeds meer klachten over problemen met online aankopen. Dat concludeert de autoriteit op basis van de binnengekomen klachten in de eerste helft van 2011.

De Consumentenautoriteit noemt het opvallend dat het aantal meldingen over problemen met online winkels de laatste maanden zodanig is gestegen dat dit het aantal meldingen over fysieke winkels nadert. In de eerste helft van 2011 kwamen 4100 meldingen binnen over webwinkels, dat is 43 procent van alle klachten over winkels. In 2010 ging nog 35% van de klachten over webwinkels. Meer dan de helft van de klachten (57%) gaat dus nog steeds over fysieke winkels. De stijging van het aantal klachten over webwinkels heeft wellicht ook te maken met het feit dat het aantal webwinkels groeit en steeds meer mensen iets online kopen.

Geld terug
De klachten gaan vooral over webwinkels die niet (tijdig) leveren, niet reageren op klachten of geen geld teruggeven als consumenten binnen de wettelijke bedenktijd het product hebben teruggestuurd. “Online kopen is handig en voordelig omdat je eenvoudig prijzen en aanbieders kunt vergelijken. Daar waar het misgaat zien wij dat consumenten erg actief zijn om hun recht te halen. We krijgen veel vragen over waar men recht op heeft bij online shoppen en wat men kan doen om een probleem op te lossen,” zegt directeur Bernadette van Buchem in een persbericht.

Shopscan
De Consumentenautoriteit ziet toe op de naleving van de consumentenrechten en is een dienst van het Ministerie van Economische Zaken. De Consumentenautoriteit biedt de consument via ConsuWijzer tips en hulpmiddelen, zoals de online shopscan. Ook kan men hier klachten melden. Daar waar overtredingen structureel zijn treedt zij als toezichthouder op en kan ze bijvoorbeeld websites uit de licht halen.

Wetgeving
Overigens is het Europees Parlement bezig met nieuwe regels voor kopen op afstand in de Europese Unie. Zo moet de bedenktijd voor webaankopen van zeven naar veertien dagen, geteld vanaf de dag van ontvangst. In Nederland worden deze regels nog niet doorgevoerd in wetgeving.