TOP

Nike blundert met Ierse ´Black and Tan´-schoen

Nike heeft met een nieuw model sneakers een grote blunder gemaakt. De naam van de zwart met bruine ´Black and Tan´-schoenen heeft in de Verenigde Staten veel ophef veroorzaakt.

Hoewel groen de kleur is die met St. Patrick´s Day wordt geassocieerd; de feestgangers dragen groene kleding en drinken groen bier, lanceerde Nike vlak voor de nationale feestdag van de Ieren op 17 maart een paar zwart met bruine SB Dunk Low -sneakers.

Bier
De ontwerpers van Nike haalden voor dit model inspiratie uit de twee Ierse bieren Guinness en Harp Pale Ale. Het bier-sneakerthema werd tot in de details doorgevoerd. Naast het op bier geïnspireerde kleurenpallet is er aan de binnenkant van de sneaker een afbeelding van een biertje zichtbaar.

Nike verkocht de sneakers onder de naam ´Black and Tan´. Volgens de Britse krant The Guardian heeft het sportmerk zich hiermee de woede van de Ierse Amerikanen op de hals gehaald.

Terroristen
The Guardian meldt dat ‘Black and Tans’ ook de bijnaam was van een Britse paramilitaire eenheid die in de jaren twintig Ierse katholieken terroriseerde. Nike heeft zich inmiddels verontschuldigd voor deze omstreden naam.