TOP

Opnieuw meer winkeldiefstallen in 2010

Nederlandse retailers verloren dit jaar 1,159 miljard euro door winkelcriminaliteit. Dit blijkt uit een studie van de Global Retail Theft Barometer. De schade als gevolg van winkeldiefstal bedroeg maar liefst 578 miljoen euro.

Diefstal wordt een steeds groter probleem voor de Nederlandse winkelier, onthult de Global Retail Theft Barometer. De schade als gevolg van winkeldiefstal steeg voor het derde jaar op rij in Nederland en vormt een steeds grotere verliesfactor voor winkeliers. 49,9 procent van de totale winkelcriminaliteit, een bedrag van 578 miljoen euro, is toe te schrijven aan winkeldiefstal. Bovendien ervaart een derde (32,3%) van de Nederlandse winkeliers het afgelopen jaar een stijging in winkeldiefstal. Dat is na Italië (35,1%) het hoogste percentage van West-Europa. Positief is dat de totale schade als gevolg van winkelcriminaliteit voor de Nederlandse winkeliers afgelopen jaar met 3,2 procent daalde.

Recessie
Nederlandse winkeliers ondervinden dit jaar een schade veroorzaakt door winkelcriminaliteit van 1,159 miljard euro. Dat is 38 miljoen euro minder dan in 2009 (-3,2%) en ligt in lijn met de wereldwijde daling van winkelcriminaliteit. Toch is er een opvallend verschil. In Europa nam de schade door winkeldiefstal procentueel maar licht toe na de stijging veroorzaakt door de economische recessie in 2009. In Nederland is dit niet het geval. Winkeldiefstal neemt er behoorlijk toe (van 48,5% van de totale winkelcriminaliteit in 2009 naar 49,9% in 2010).

Beveiliging
Ronald Baars, algemeen directeur Checkpoint Systems Benelux, verduidelijkt: “Nederlandse retailers investeren in winkelbeveiliging als ze hun winstmarges willen beschermen. Dat deden ze het afgelopen jaar dan ook. Ze investeerden 6,9 procent meer in winkelbeveiliging dan het jaar ervoor. Dat verklaart de daling in schade als gevolg van winkelcriminaliteit in Nederland. De studie geeft wel aan dat winkeldiefstal als probleem elk jaar erger wordt in ons land. Vandaag maakt winkeldiefstal bijna de helft uit van de totale schade die Nederlandse winkeliers jaarlijks verliezen, namelijk 578 miljoen euro. Dat is 2,1 procent boven het Europese gemiddelde.”

Personeel
Diefstal door personeel komt op de tweede plaats. Europese retailers verliezen er 10 miljard euro door (29,8% van de totale schade). Interne fouten en administratieve zaken vormen de derde verliesbron. In Europa bedraagt dit verlies 5,7 miljard euro. Het resterende deel van de totale schade (in Europa een bedrag van 1,9 miljard euro) wordt toegeschreven aan leveranciers of fabrikanten.