TOP

Schoenen wekken stroom op

De Japanse Telecomgigant NTT heeft een systeem ontwikkeld waarmee schoenen elektriciteit voor draagbare elektronica kunnen opwekken. Mp3-spelers, gsm's of Blackberry's worden in snel tempo compacter en krachtiger, maar de ontwikkeling van de batterijen technologie om al dat moois van de nodige stroom te voorzien, verloopt een stuk trager.

Stroomvoorziening is zo langzamerhand aan het uitgroeien tot dé Achilles-pees van de draagbare elektronica. Daar moeten de schoenen van NTT nu een einde aan maken. Stroom opwekken terwijl je loopt is het idee achter de schoenen, die voorzien zijn van holle, met water gevulde zolen die verbonden zijn met een kleine generator. Als bij het lopen druk op de zolen wordt uitgeoefend gaat de generator draaien en wordt er stroom opgewekt. De hightech schoenen genereren nu ongeveer 1,2 watt, genoeg om een iPod mp3-speler voor eeuwig aan te drijven, zolang de drager maar blijft lopen.

Het bedrijf hoopt de capaciteit van de generator nog op te kunnen krikken tot 3 watt, ongeveer de hoeveelheid stroom die een gsm nodig heeft. De schoenen hebben voorlopig ook nog geen eigen batterij om stroom op te slaan, maar moeten tijdens het lopen met de gsm of mp3-speler verbonden worden. Het bedrijf hoopt de schoenen tegen 2010 in productie te kunnen nemen.

Bron: MO