TOP

Stijging aantal contactloze betalingen

Vorig jaar werd er 10 procent meer contactloos betaald dan een jaar eerder.

Vorig jaar zijn 3,04 miljard contactloze betalingen aan Nederlandse kassa’s uitgevoerd, voor een totaalbedrag van 51,3 miljard euro, zo blijkt uit de jaarcijfers 2019 van Betaalvereniging Nederland. In totaal werden er 4,74 miljard elektronische betalingen aan de toonbank uitgevoerd (voor 119 miljard euro), 10 procent meer dan een jaar eerder.

Snel en makkelijk

“Contactloos betalen is in korte tijd een doorslaand succes geworden: goedkoop voor ondernemers en snel en makkelijk voor consumenten,” constateert directeur Piet Mallekoote van de Betaalvereniging. “Consumenten hebben bovendien steeds meer vertrouwen in de veiligheid van contactloos betalen.”

Retourpinnen

Aan het slot van het jaar was 69 procent van alle elektronische betalingen aan de kassa contactloos. Een jaar eerder was dat nog 56 procent. Inmiddels wordt 10 procent van de contactloze betalingen met een smartphone of zogeheten wearable afgerekend. Retourpinnen aan de kassa is afgelopen jaar ook sterk toegenomen, met ruim 44 procent ten opzichte van 2018, naar 6,16 miljoen transacties, voor 310 miljoen euro.