TOP

Tony Cohen ontwerpt schoenenlijn voor Sacha

Al eerder maakte Sacha schoenencollecties met mode-ontwerpers Jan Taminiau, Michael Barnaart van Bergen en Daryl van Wouw. Voor voorjaar/zomer 2012 heeft de Nederlandse mode-ontwerper Tony Cohen een collectie voor de schoenenketen gemaakt.

De ontwerper benaderde Sacha omdat hij schoenen zocht voor  de catwalkshow van zijn ready-to-wear ‘2love Tony Cohen’-collectie. “Toen ontstond het idee om Tony voor Sacha een bijpassende schoenenlijn te laten ontwerpen”, zegt Ward Termeer, directeur van Sacha. 

Tony Cohen omschrijft de collectie zelf als: “Bohemien en Saint Tropez  in de jaren zeventig.” De Sacha-directeur noemt de tuiglederen sandalen met een stoere twist: ‘casual chic’.

Er zijn drie modellen in drie kleuren, met een platte zool of een sleehak.De platte schoenen kosten 69,- euro en de sleehakken 99,- euro.

Negen Straatjes  
De schoenen zijn vanaf maart 2012 verkrijgbaar bij alle Sacha-filialen in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Ook verkoopt Tony Cohen zijn schoenenlijn voor Sacha in zijn eigen winkel in de Negen Straatjes in Amsterdam.

In de nieuwe XL-winkels van Sacha worden naast schoenen en accessoires ook een aantal kledingstukken uit de ‘2love Tony Cohen’-collectie verkocht. “Vooral bovenstukken, T-shirts en jersey tops van 99,- tot 129,- euro,” zegt Tony Cohen. “Want in onze winkels zijn geen pashokjes. Het is een kruisbestuiving”, vult Ward Termeer hem aan.

Groeikansen
“Het nieuwe XL-winkelconcept is afgelopen jaar eerst in Utrecht getest. Inmiddels hebben we ook in Rotterdam, Eindhoven en Brussel XL-stores geopend. In maart openen we in Metz het vijfde XL-filiaal. In elke nieuwe winkel wordt dit nieuwe concept toegepast,” vertelt Ward Termeer. Hij ziet vooral in België (inmiddels twintig winkels) en Frankrijk (vanaf maart twee winkels) nog groeikansen voor zijn bedrijf.             

Tony Cohen ontwierp, toen hij in 2005 als mode-ontwerper startte, ook al een schoenencollectie met een soortgelijke stijl. “Schoenenwinkels als Paul Warmer waren al ingestapt. Maar na een aanbetaling van 30 procent hebben mijn partner en ik nooit meer iets van die Spaanse fabrikant vernomen.”

Commerciële collectie
Ward Termeer: “Soms probeerden we een samenwerking met een talentvolle ontwerper, maar dan kwam het totaal niet van de grond. Vaak wilden ze alleen maar kunst maken en was het ontwerp niet produceerbaar. Tony is een ervaren ontwerper en begrijpt heel goed hoe je een commerciële collectie moet maken. Hij is een man naar mijn hart!”