TOP

Wat zegt de schoenenkeuze van de klant over zijn karakter?

Het soort schoenen dat een klant kiest zegt heel wat over zijn karakter, zo blijkt uit onderzoek van University of Kansas.

De schoenenkeuze van een klant kan heel nauwkeurig vertellen wat voor persoonlijkheid hij heeft en welke economische positie de klant heeft. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Kansas. Psychologen hebben 63 studenten foto’s laten zien van het schoeisel van 208 mensen. Op grond hiervan moesten de studenten vertellen wat voor persoonlijkheid de schoenendrager heeft en wat zijn economische positie is. Dit werd bij 90 procent van de dragers goed geraden.

Voorafgaand aan het onderzoek moesten de 208 schoenendragers een persoonlijk profiel invullen. Ze moesten antwoord geven op vragen als leeftijd, geslacht, politieke voorkeuren, emotionele gesteldheid, hoe extravert of introvert ze zijn en het temperament.

Persoonlijkheid en klant

Als retailer kan je dus afleiden met wat voor soort klant je te maken hebt op grond van zijn schoenenkeuze. Zo kan je de klant beter bedienen op grond van zijn persoonlijkheid en economische positie. Schoenvisie zet op een rij welke schoen bij welk type klant hoort.

Stiletto
De stiletto-draagster is zelfverzekerd en weet heel goed wat ze wil. Ze is zakelijk, maar wel elegant en zelfbewust. Ze is bereid veel geld uit te geven aan de juiste schoenen.

Sneaker
De drager van de sneaker is energiek, houdt van opvallen en hecht veel waarde aan vriendschappen. Comfort staat hoog op zijn prioriteitenlijstje.

Sandaal
De drager van de sandaal geeft niet zoveel om spullen. Hij is niet op zoek naar een dure schoen, maar meer naar iets simpels en praktisch zoals de sandaal.

Ballerina
De klant die op zoek is naar een paar ballerina’s heeft een rustige persoonlijkheid, maar heeft wel een eigen mening. Ze zorgt goed voor haar spullen en vind kwaliteit erg belangrijk. Maar van té prijzige schoenen wordt zij niet blij.

Cowboy boot
Klanten die cowboy boots willen hebben zijn harde werkers en verdienen goed. Ze hechten waarde aan schoenen waar zij zich zelfverzekerd in voelen. De schoen moet lekker zitten, maar er wel mooi uitzien.