TOP

Adidas wil Nederlandse distributiecentra sluiten

Adidas Benelux wil over twee jaar haar distributiecentrum op industrieterrein Moerdijk sluiten. Daardoor dreigen honderd vaste arbeidsplaatsen en tientallen uitzendbanen verloren te gaan. Eind januari meldde het bedrijf nog wereldwijd 2000 mensen te willen aannemen, maar dus niet in Nederland.

Wanneer Adidas haar distributiecentrum in Moerdijk sluit, gaan er honderd vaste arbeidsplaatsen en tientallen uitzendbanen verloren.

Het bedrijf is ook van plan haar tweede distributiecentrum in Nederland, op de Maasvlakte in Rotterdam, te sluiten. Hierdoor zouden dan nog eens 120 arbeidsplaatsen verdwijnen. De voorgenomen sluiting van de distributiecentra is onderdeel van de plannen om het Europese distributienetwerk te herstructureren. 

Duitsland
Het Duitse merk wil een nieuw centraal centrum te willen bouwen voor de distributie. Waarschijnlijk wordt het nieuwe distributiecentrum in Duitsland gebouwd, maar dat wil Adidas-woordvoerder Ken Aerts niet bevestigen. “In ieder geval zal het niet in Nederland zijn, ” zegt hij. Adidas heeft in totaal achttien distributiecentra in Europa.

Onderzoek
De ondernemingsraad laat onderzoek doen naar de noodzaak voor de sluiting. De resultaten van dit onderzoek worden eind februari verwacht.
Vakbondsbestuurder Henk Onstwedder van FNV Bondgenoten verwacht dat Adidas om economische redenen de centra wil sluiten, om zo de winst verder te kunnen opschroeven.

“Iets anders kan ik niet bedenken,” zegt Onstwedder. “We praten over een knettergezond bedrijf dat dit jaar vermoedelijk uitkomt op een miljard winst. Mocht mijn vermoeden uitkomen dan zullen we Adidas om de hoogste prijs in een sociaal plan gaan vragen.”