TOP

Adidas gaat Yeezy-voorraad tóch verkopen

Adidas heeft eindelijk een bestemming gevonden voor de Yeezy-schoenen, waarmee het bedrijf na de beëindigde samenwerking met Kanye ‘Ye’ West bleef zitten.

Foto: Estevan Cruz/CC BY-NC-ND 2.0 via Flickr

De voorraad met een waarde van zo’n 1,2 miljard euro wordt verkocht. Dat maakte topman Bjørn Gulden gisteren bekend tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, waarover onder meer NRC bericht. Adidas verbrak de banden met West vorig jaar na controversiële acties en uitspraken van de rapper. Zo verscheen hij in een ‘White Lives Matter’-shirt (een tegenbeweging op de Black Lives Matter-beweging, red.) en liet hij zich antisemitisch uit op sociale media. Het sportconcern noemde zijn gedrag ‘onaanvaardbaar, hatelijk en gevaarlijk’.

Winst naar goede doel

De winst op de verkochte Yeezy’s waarmee Adidas hierdoor bleef zitten, wordt dan ook gedoneerd aan goede doelen, die zich inzetten voor de groepen die de rapper met zijn uitspraken beledigde. De voorraad vernietigen of doneren waren volgens het management geen optie, vanuit duurzaamheidoverwegingen en het risico dat gedoneerde schoenen onderschept en illegaal doorverkocht zouden worden. Met verkoop kiest het bedrijf er nu voor de distributie zelf in de hand te houden. Pijnlijk detail is dat Adidas op deze manier wel commissie aan West moet afdragen.