TOP

Valt het doek voor schoenenketen Invito?

De winkels van Invito in Arnhem en Nijmegen zijn failliet verklaard en ook de webshop is uit de lucht. Daarmee lijkt een einde te komen aan het nieuwe hoofdstuk voor de schoenenketen onder Le Ballon-eigenaar Peter van den Hurk, die bij de overname in 2016 nog grootse plannen had voor de formule.

Beeld: Invito (archief Schoenvisie)

Invito Arnhem B.V. en Invito Nijmegen B.V. zijn deze week failliet verklaard. Dat blijkt uit gegevens van het Faillissementsdossier. Daarmee lijkt het doek gevallen voor de bekende schoenenretailer; niet alleen zijn de winkels in deze steden gesloten, ook de webshop is uit de lucht. Wat er aan het faillissement vooraf ging en of er een doorstart komt, is niet duidelijk. Eigenaar Peter van den Hurk en curator Matthijs Steenpoorte waren op het moment van schrijven niet bereikbaar voor verdere toelichting.

De Invito-winkels in Arnhem en Nijmegen waren volgens de lokale nieuwssite Indebuurt al een tijdje dicht. De vestigingen sloten een paar weken geleden in verband met personeelstekorten, zo werd vermeld op posters in de etalage. Nu is het logo van de gevel verdwenen en zijn de winkels ontruimd. De twee filialen waren de laatst overgebleven vestigingen van Invito in Nederland. Het filiaal in Den Haag werd eind 2019 failliet verklaard en de andere winkel in Breda ging later stilletjes dicht.

Nieuw hoofdstuk

En dat terwijl het nieuwe hoofdstuk voor Invito, onder Le Ballon-eigenaar Van den Hurk, in 2016 zo veelbelovend begon. De ondernemer nam de merknaam en webshop over van Martijn Rozenboom, die de formule met zijn (inmiddels opgeheven firma) Highlands Holding B.V. uit de boedel van het failliete Macintosh kocht. De schoenenketen telde toen 32 vestigingen. In het voorjaar van 2019 werd Van den Hurk volledig eigenaar van Invito. Daarvoor was de Unlimited Footwear Group nog een tijdje medeaandeelhouder.

Na de overname gaat Van den Hurk met het concept terug naar de tekentafel. De ondernemer voert een grondige restyling door en introduceert de formule daarna opnieuw in de winkelstraat. In het najaar van 2016 opent hij vijf nieuwe Invito-vestigingen, waar – en dat is nieuw – naast schoenen ook kleding wordt verkocht voor een jonge doelgroep (15 tot 25 jaar). Bijzonder detail is dat Van den Hurk die winkels zelf inricht, tot het leggen van de vloeren aan toe. De nieuwe eigenaar zegt destijds in gesprek met Schoenvisie dat hij snel mogelijk hoopt weer landelijke dekking te krijgen met Invito. Zijn ambitie is om 25 filialen te openen. “Er is nog steeds ruimte in de markt voor een jonge, hippe keten.”