TOP

Nederlandse tak Hunter meegesleept in problemen bij Schotse moederholding

Hunter Boot Netherlands B.V. is failliet. Het faillissement volgt op liquiditeitsproblemen bij het Schotse moederbedrijf Hunter Boot Limited, dat deze maand uitstel van betaling kreeg verleend. Het nieuws komt kort nadat de Amerikaanse Authentic Brands Group het regenlaarzenmerk inlijfde.

Beeld: Hunter

Dat bevestigt curator Carl Luttikhuis van TLC Advocaten aan Schoenvisie. Hunter Boot Netherlands B.V. is een dochteronderneming van Hunter Boot Limited en verantwoordelijk voor de distributie van het regenlaarzenmerk in Europa. Het bedrijf werkt hiervoor samen met logistiek dienstverlener Bleckmann in Oldenzaal, waar op dit moment een voorraad van 150.000 artikelen opgeslagen ligt.

De distributie in de Benelux loopt niet via deze BV, maar via Fros International. “Wij opereren volledig zelfstandig”, laat Dirk Vis, chief digital & marketing bij Fros, in een reactie weten. “Onze organisatie en de leveringen aan onze klanten worden niet geraakt door dit faillissement.”

Warme weer

Het faillissement volgt op de problemen bij het Schotse moederbedrijf, dat in juni uitstel van betaling kreeg verleend. Volgens Britse media kampt de holding met een schuld van 113 miljoen pond, ruim 130 miljoen euro. Hunter wijt dit aan verstoringen in de toeleveringsketens door corona, zoals de overbelaste containervaart, en de gevolgen van de inflatie. Ook zou er door het warme weer minder vraag zijn naar het merk.

“Hunter Boot Netherlands werd gefinancierd vanuit Schotland”, zegt Luttikhuis. “Toen Hunter Boot Limited in surseance van betaling ging, ging de geldkraan dicht. Daarop heeft het bedrijf zelf aangifte van faillissement gedaan.” De leveringen werden begin juni al stilgelegd. Volgens de curator is het de bedoeling om de activiteiten zo snel mogelijk te hervatten.

In Amerikaanse handen

Of dat onder de nieuwe eigenaar, Authentic Brands Group (ABG), gaat gebeuren, is nog onbekend. De Amerikaanse merkbeheergroep nam de intellectuele eigendomsrechten van Hunter begin juni over. In een reactie aan Footwearnews bevestigt Authentic Brands de status van het regenlaarzenmerk. De holding geeft verder aan samen met licentiepartner Ink Clothing Limited (ICL) aan een toekomststrategie voor Hunter te werken. Ook Fros zegt nauw met ABG in contact te staan.

De internationale webshop van het merk is tijdelijk buiten werking omdat er een ‘nieuwe ervaring’ voor klanten wordt ontwikkeld, zo staat te lezen. De Nederlandse webshop (hunterlaarzen.nl) is als onderdeel van Fros International nog wel in de lucht.