TOP

Adidas klaagt Nike aan voor inbreuk op patentrecht

Adidas heeft Nike voor de rechter gesleept in Texas wegens vermeende inbreuk op het patentrecht. Nike zou in totaal negen patenten geschonden hebben, onder andere op een aantal slimme technologieën als geautomatiseerde veters.

Beeld: Chuttersnap via Unsplash

De twee grootste sneakermerken ter wereld liggen over verschillende onderwerpen met elkaar in de clinch, zo meldt persbureau Reuters. Het in Duitsland gevestigde Adidas vroeg de rechtbank in Texas om een niet nader gespecificeerd bedrag aan financiële schadevergoeding en een bevel om Nike te verbieden inbreuk te maken op patenten die Adidas in handen heeft.

Slimme technologieën

Het betreft onder meer het recht op het gebruik van slimme technologieën, zoals Nike’s in 2016 geïntroduceerde Adapt-systeem, dat automatisch schoenveters losser maakt of aanspant op basis van de vorm van de voet van de drager. Dit schendt volgens Adidas de patenten voor het in 2004 gepresenteerde ‘intelligent footwear’-systeem, dat de demping van een schoen aanpast op basis van wat de drager doet.

Apps

Naast deze technologische sneakersnufjes hebben Adidas en Nike ook onenigheid over de apps die ze ontwikkelen. Het gaat om de app waarop exclusieve collecties en modellen worden gelanceerd. Adidas lanceerde deze Confirmed-app in 2015 een paar weken eerder dan de SNKRS-app van Nike.

Verder gaat Adidas de strijd aan over een trainings- en hardloopapplicatie. Adidas beschuldigt Nike ervan patenten te schenden over op locatie gebaseerde run tracking, audio feedback op prestatie en een systeem om een trainingsplan te maken.

Het is niet de eerste keer dat de sportmerken de juridische strijd aangaan. Afgelopen december stonden de twee ondernemingen nog voor de rechtbank om een geschil over het recht van de Flyknit-sneakers. Deze zaak loopt nog, evenals het verzoek van Nike aan de International Trade Commission (ITC) om de import van de Adidas-sneaker te blokkeren.