TOP

ANWR Group boekt 10 procent omzetstijging in 2011

De ANWR Groep heeft in het fiscale jaar 2011 een van de beste bedrijfsresultaten van de afgelopen jaren behaald.

Het internationale samenwerkingsverband voor de sport,- schoenen- en lederwarenvakhandel verhoogde de omzet tot 7,6 miljard euro, een stijging van met 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Ongeveer een derde – 2,5 miljard euro (vorig jaar 2,3 miljard euro) is toe te schrijven aan het segment  handel, dat bestaat uit  een samenwerkingsverband van de inkoopverenigingen ANWR Schuh, Sport 2000 en Garant Group. Tweederde van de omzet – 5,1 miljard euro (vorig jaar 4,6 miljard euro) – werd behaald in het segment financiële dienstverlening van DZB Bank, Bank Active en het factureringsbedrijf voor de boekhandel BAG.

Dividend
Op basis van de boekhouding bedroeg de geconsolideerde omzet 306,3 miljoen euro, ten opzichte van 273,1 miljoen euro vorig jaar. De goede operationele prestaties worden weerspiegeld in het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening: een toename van 6,6 tot 10,0 miljoen euro. Vanwege de hoge fiscale druk bedroeg de nettowinst 3,4 miljoen euro, iets boven het niveau van vorig jaar.

Van de nettowinst van ANWR eG in totaal 1,7 miljoen euro, wordt 0,92 miljoen euro over zo’n 1.600 ANWR-leden verdeeld. Dit komt overeen met een dividend van 10 procent van de tegoeden.

2012
De ontwikkeling in het fiscale jaar 2012 tot april toont, in de woorden van financieel directeur Frank Schuffelen “een gemengd beeld”. De totale omzet lag 2 procent hoger dan het voorgaande jaar. Terwijl de omzet in de lederwaren- en schoenen sector  daalde als gevolg van de trage om de handel, steeg de omzet in de sportvakhandel met  5 procent. De omzet in de financiële dienstverlening met buitenlandse samenwerkingsverbanden steeg met 5,7 procent. Frank Schuffelen verwacht voor het volledige jaar 2012 een soortgelijke ontwikkeling en hij dit als de basis voor een stabiele ontwikkeling en de uitvoering van de kerntaken van de ANWR Groep.

Buitenland
De inkoopverenigingen van de ANWR Group buiten Duitsland waren vorig jaar goed voor 34 procent van de omzet. Door bundeling van de activiteiten van ANWR en Garant zijn, met name in Frankrijk, Nederland, Zwitserland en Oostenrijk, krachtige organisaties ontstaan. Matthias Greven, binnen de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor internationale zaken, ziet deze nieuwe organisatiestructuur als de basis voor een actieve samenwerking van de vakhandel in het buitenland. De grootste groeikansen ziet hij in de komende jaren op de Franse markt.

Naamswijziging
De Algemene Vergadering heeft de voorgestelde wijziging van de bedrijfsnaam van  Ariston-Nord-West-Ring eG in ANWR Groep goedgekeurd. De naam Ariston-Nord-West-Ring eG  was sinds de fusie in 2001 van de twee inkooporganisaties voor de schoenvakhandel Ariston eG en Noord-West-Ring eG ontstaan. De naamswijziging in ANWR Group eG moet bijdragen aan de toenemende internationalisering.