TOP

Ballerina’s nu ook een trend voor mannen?

Ballerina's zijn al jaren geliefd bij vrouwen, maar modekenners voorspellen dat deze schoenen nu ook steeds vaker door mannen gedragen gaan worden.

De trend is grotendeels ontstaan door de creatief directeur van modelabel Acne, Jonny Johansson. Vorige week, tijdens de opening van een nieuwe winkel in Londen werd hij op ballerina’s gespot. Modeliefhebbers roemden hem meteen om deze opvallende schoenen en noemden hem een ‘metroman’. Johansson vindt de ophef over zijn schoenkeuze wat overdreven: “Ik ben niet zozeer een metroman, maar eerder een luie man. Ik maak graag een mix van formele en informele kleding. Deze schoenen passen daar perfect bij.”

Dandytijdperk
Ballerina’s en andere meer verfijnde schoenen stammen uit het dandytijdperk. In deze tijd besteedden mannen veel tijd aan hun uiterlijk. Geklede slippers waren in die tijd de standaard voor avondkledij, vooral als er ook gedanst werd. Hierna werden de schoenen al snel minder populair bij mannen en werden ze voornamelijk nog door vrouwen gedragen.

Modebewuste mannen
De vrouwelijke uitstraling zorgt er waarschijnlijk voor dat niet veel mannen overstag zullen gaan om ballerina’s te dragen. Modekenners verwachten dan ook niet dat grote modeketens deze trend gaan oppikken. Wel denken ze dat modebewuste mannen deze schoenen steeds vaker zullen dragen.

Er zijn verschillende Britse winkels,  zoals Tricke’s of Cleverly, met ballerina’s voor mannen in hun assortiment. Ook modeketen American Apparel verkoopt een schoen voor mannen die veel weg heeft van een ballerina.