TOP

Begin 2011 onderhandelingen over cao schoenenbranche

De vakbonden, Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Schoenen (VGS) en zelfstandige schoenwinkeliers die aangesloten zijn bij Mitex starten in januari 2011 met de onderhandelingen om de cao schoenen te laten opgaan in de VGS-cao.

Sinds 2003 is het niet meer is gelukt tot een nieuwe cao te komen voor de werknemers van zelfstandige schoenwinkels. Tijdens de onderhandelingen haakten de schoendetaillisten af en er kwam in 2006 alleen een nieuwe cao voor het grootwinkelbedrijf (VGS) tot stand.

Onduidelijkheid
Dit leidt geregeld tot onduidelijkheid over de arbeidsvoorwaarden voor medewerkers in de zelfstandige schoenenwinkels. Soms kregen zij de salarisaanpassingen die Mitex adviseerde, maar officieel hebben deze werknemers daar geen recht op.

De cao voor de VGS-medewerkers is in 2007 vernieuwd. In 2008 opperde Mitex om de cao voor de schoendetailhandel onder te brengen bij de cao Mode en Sport. Maar de schoendetaillisten zagen niets in dat voorstel, omdat zij als sector een duidelijk herkenbaar karakter willen hebben.

Eén gezamenlijke cao
Vakbond FNV wil nu tot één gezamenlijke cao voor de schoenenbranche komen. Uitgangspunt is de cao voor de VGS, omdat die als laatste is afgesloten. Volgens de FNV sluit deze cao ook het beste aan  bij de nieuwe verhoudingen in de handel.

“Natuurlijk heeft FNV Bondgenoten nog wel een aantal wensen die we gerealiseerd willen zien, maar deze eerste stap is een hele belangrijke,” aldus Ron Peters, landelijk bestuurder Schoenen van de FNV.

Deelnemers aan de nieuwe cao-onderhandelingen zijn de vakorganisaties FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond en de werkgevers die aangesloten zijn bij CBW-Mitex en VGS.