TOP

Belgisch tassenmerk Hedgren krijgt Chinese eigenaar

Het Belgische tassenmerk Hedgren is verkocht aan een Chinese groep. Daarover heeft investeringsmaatschappij Sofindev overeenstemming bereikt met een onbekende partij. Dat heeft ceo Emmanul Rocca bevestigd.

De naam van de nieuwe eigenaar wordt niet openbaar gemaakt. Ook de overnamesom blijft geheim. De Vlaamse zakenkrant De Tijd meldt dat het een industriële speler is, actief in dezelfde sector. Waarschijnlijk betreft het een producent van tassen die nog geen merk heeft. De nieuwe eigenaar zou nieuwe Hedgren-winkels willen openen in China en Europa.

Hedgren werd in 1992 opgericht door de Antwerpse tassenontwerper, Xavier Kegels. Vijf jaar eerder was hij samen met Paul van de Velde het tassenmerk Kipling gestart. Het succesvolle merk was een zakelijke ramp. Daarom werd Kipling in 1992 voor één Belgische frank aan de Antwerpse zakenman Tony Gram verkocht en startte Kegels met Hedgren.

Financiële moeilijkheden
In 2006 verkocht Kegels zijn meerderheidsbelang in Hedgren aan investeringsmaatschappij Sofindev. Volgens Het Nieuwsblad was deze kapitaalinjectie noodzakelijk, omdat Hedgren hoewel wereldwijd succesvol, in financiële moeilijkheden verkeerde. In 2010 had Sofindev 75 procent van de aandelen. Voormalig financieel directeur Walter Vandenbulcke bezat bijna 15 procent en de overige 10 procent zou nog van Kegels zijn.

De Hedgren-oprichter wilde in de Vlaamse media geen commentaar geven op de overname: “Ik zit in het buitenland en ik weet van niets. Ik ben ook niet meer bij het bedrijf betrokken.” Op zijn Facebook-pagina staat dat hij op wereldreis is.

3,5 miljoen verlies  
Uit de laatste beschikbare jaarrekening van Hedgren Creations – die van het boekjaar 2009 – blijkt de omzet met 29,5 procent was gedaald. Het nettoresultaat was een verlies van 3,5 miljoen euro.

Hedgren was in het verleden een ‘casual’ merk en is het geleidelijk chiquer geworden. Tegenwoordig is het merk wereldwijd bekend vanwege de luxe tassen. Behalve tassen en reiskoffers brengt het Hedgren ook schoenen, portefeuilles en een aparte lijn babytassen op de markt.