TOP

Brokx Shoes op Curaçao zwaar getroffen door tropische storm Tomas

Brokx Shoes in Willemstad op Curaçao is in de nacht van maandag 1 november zwaar getroffen door wateroverlast als gevolg van de tropische storm Tomas.

“Alles is verwoest. Er staan hier zeker twaalfduizend paar schoenen die ik niet meer kan verkopen. De kassa’s werken niet meer, het tapijt en de presentatiedisplays zijn doorweekt. Onze nieuwe computers waren niet meer te redden en zelfs de koelkast in de kantine is omgevallen”, zegt eigenaar Willem Eeftink tegen een verslaggeefster van de Wereldomroep.

Willem Eeftink is sinds acht jaar de eigenaar van de schoenenwinkel die onlangs zijn zestigjarig jubileum vierde. Maar van de feeststemming is weinig meer over. Eeftink: “Eergisteren was ik na sluitingstijd nog wat dingen aan het regelen in de winkel. Ik vergat de tijd een beetje, maar toen ik rond acht uur wilde vertrekken kon ik niet meer weg. De hele straat was veranderd in een rivier.”

Brokx Shoes is gevestigd in Saliña, een van de buurten in Willemstad die in de nacht van maandag 1 november zwaar werd getroffen door het water. Door een zes uur durende onafgebroken regenbui viel er op sommige plekken op Curaçao net zoveel regen als normaal in een heel jaar.

Water in winkel een meter hoog
Maandagavond rond tien uur realiseerde Eeftink zich dat hij met meer dan een heftige regenbui te maken had. “Het stopte maar niet met regenen. Toen ik ontdekte dat er langzaam wat water door een kier in de gevel naar binnen kwam, ben ik bij de deur gaan zitten om het water buiten te houden. Maar uiteindelijk kon ik er niets meer tegen doen. De hele winkel liep onder via het magazijn en de outletstore die bij de winkel hoort. Een uur later stond het water zeker een meter hoog.”

Eeftink bracht de nacht door op het hoogste punt in de winkel: een presentatiedisplay dat normaal gesproken gebruikt wordt voor de nieuwste damesschoenen. “Ik probeerde wat te slapen maar er vielen constant schoenenrekken om. Ik was me er de hele tijd van bewust dat de schade enorm moest zijn.”

Enorme chaos
Toen het licht werd zag de 50-jarige ondernemer dit vermoeden bevestigd. “De chaos was enorm. Ik heb direct met mijn verzekering gebeld om aanspraak te doen op mijn inboedel- en inventarisverzekering. Ze zijn hier geweest om foto’s te maken. Ik schat de schade zelf op een miljoen.”

Ook in het magazijn is de ravage groot. Stapels doorweekte schoenendozen liggen op het met modder besmeurde tapijt. Aan de vochtige wand van een opslagkast is te zien hoe hoog het water  stond.

Medewerker Nick Reinders probeert de voorraad te sorteren. “Alle schoenen die nat zijn, worden weggegooid. We kunnen ze wel voor heel weinig geld gaan verkopen, maar we willen de kwaliteit van onze producten blijven waarborgen. Alles wat weg moet, gooi ik op een berg. Die schoenen moeten we dan later gaan sorteren om de waarde te bepalen en op basis daarvan wordt dan bekeken wat de schadevergoeding zal zijn.”

Medewerksters op regenlaarzen
“Al het personeel stond al om acht uur ’s ochtends voor de deur om mee te helpen. Geweldig!” zegt de eigenaar. In de winkel lopen alle medewerksters op regenlaarzen. “Die komen uit de winkel”, vertelt Nuris de Palm. Op 2 november werkte ze precies tien jaar bij Brokx Shoes. “Het had een feestelijke dag moeten zijn. Maar door al het water kon ik de winkel niet eens bereiken. Ik heb er vanaf de overkant naar gekeken en ben me . Wat een ravage!”

De eigenaar en het personeel van Brokx Shoes zijn voorlopig nog druk bezig met het herstellen van de waterschade. Eeftink vertelt: “Mijn vrouw is toevallig in Nederland en kan daar alvast schoenen inkopen. De outlet gaat volgende week weer open, maar de streefdatum voor de opening van de hele winkel is pas op 1 december. “

Het zwaarst getroffen
Van alle winkels in de straat is Brokx Shoes het zwaarst getroffen. De buren legden enige tijd geleden verhoogde drempels aan. Eeftink wilde hier eerder nog niet aan beginnen, al had hij twee jaar geleden ook al wateroverlast: “Er is toen ongeveer zestig vierkante meter van de winkel ondergelopen. Ik wist dus wel dat mijn winkel lager gelegen is, maar op het eiland regent het bijna nooit.”

Inmiddels heeft hij zijn lesje wel geleerd: “Voor de deur van de winkel ga ik een sluis bouwen en de drempel ophogen. Als ondernemer moet je je winst pakken en je verlies nemen. Maar ik wil er wel voor zorgen dat dit nooit meer gebeurt.”