TOP

Camper’s tweelingschoen viert 20ste verjaardag

De 'Tws' (tweelingschoen) is veruit het meest karakteristieke model van het Spaanse Camper en dat viert dit jaar z'n twintigste verjaardag. Het merk kijkt terug op twee decennia vol kleur, tegenstelling, art en optimisme, waarin het liet zien dat er ook een andere manier bestaat om schoenen te maken.

Door voor de linker- en de rechtervoet twee verschillende schoenen te maken, met een eigen vorm, idee en/of uitstraling, ontketende het een ware revolutie. Eigenwijs en eigenzinnig, voor mensen die af willen wijken van het gewone pad. Het begon allemaal toen Guillermo Ferrer, destijds artistiek directeur van Camper, in de winter van 1988/89 besloot om de spelregels te veranderen. Waarom altijd twee gelijke schoenen in een paar stoppen? Tijd om de conventies overboord te gooien, vond hij.

Elk paar krijgt sindsdien z’n eigen unieke kenmerken, asymmetrisch, in de vorm van een dier, nu eens rond, dan weer hoekig, vormen die van de ene op de andere voet lijken over te lopen, raadsels, kunstwerkjes. Maar de linkervoet mag dan verschillen van de rechter, altijd zijn ze onafscheidelijke maatjes, vormen ze het perfecte paar.

De tweelingschoenen zijn in de loop der jaren een groot succes geworden, dankzij de vele fans. Vanaf deze maand wordt die twintigste verjaardag dan ook in alle Camper shops gevierd. In Nederland staat er een in Amsterdam, in de Leidsestraat. Voor de gelegenheid zijn topmodellen van weleer opnieuw uitgebracht, zoals het bijzondere duo van Joan Miró, één van de vele kunstenaars waarmee Camper heeft samengewerkt.Van hem zit er een genummerde Limited Edition in de collectie.