TOP

Sneakercustomizer aan de slag bij Nike

Alex Klerk (1981) alias Lexflex81 is al jaren bezig met handmatig customizen van allerlei sneakers, vooral de Dunks van Nike. Onlangs is hij begonnen als consultant in Nikes ID-studio.

De jonge designer is opgeleid als grafisch vormgever. Zijn specialiteit is kleuren, letters, prints. In het freehand schilderen is hij minder goed. Na jaren experimenteren gebruikt hij nu allerlei technieken en gereedschap: airbrush, penselen, stiften, en mixen met stoffen. Ook grijpt hij zo nu en dan naar de soldeerbout om het materiaal te branden of te smelten.

 Inmiddels heeft Lexflex81 een kleine honderd paar sneakers gecustomized. Het duurt minstens negen uur om een sneaker van een eigen identiteit te voorzien. Maar reëler is het om dat te verdriedubbelen. Lexflex81 heeft de afgelopen jaren binnen de sneakerscène een behoorlijke reputatie opgebouwd. Zo’n 90% van zijn werk deed hij in opdracht. Ook verkocht hij sneakers bij Patta. Voor Marco Borsato maakte hij sneakers met de tekst ‘Wit licht’ in iriserende verf. “Het vetste is om binnen een opdracht het juiste te vinden. Voor Borsato was het uiteindelijk simpel, maar effectief en theatraal.”

Lexflex81 werkt sinds kort in het hoofdkantoor van Nike in Hilversum. Hij adviseert Nike-medewerkers bij persoonlijke customizing. In de ID-studio wordt met een digitaal online palet het ontwerp bepaald en in het buitenland geproduceerd. Zijn ambities? Meewerken aan nieuwe ontwerpen, en colourways en materialen ontwikkelen.