TOP

Nike trekt zich volledig terug uit Rusland

In navolging van andere westerse merken als McDonald’s en Starbucks heeft Nike besloten om alle activiteiten in Rusland te staken.

Foto: Nike

De stap komt niet als een verrassing. Kort na de Russische invasie in Oekraïne sloot Nike alle winkels in Rusland die het bedrijf zelf exploiteerde al, een derde van de ongeveer vijftig brandstores in het land. Nu heeft het sportmerk besloten om ook te contracten met lokale franchisers niet te verlengen, meldt persbureau Reuters. De website en mobiele app zijn inmiddels niet meer beschikbaar in de Russische regio. “Onze prioriteit is ervoor te zorgen dat we onze werknemers volledig ondersteunen terwijl we onze activiteiten de komende maanden op verantwoorde wijze afbouwen”, zegt Nike in een verklaring.

Stortvloed

De Russische regering neemt de komende weken nieuwe wetten aan die Moskou in staat stellen om activa in beslag te nemen en strafrechtelijke sancties op te leggen aan buitenlandse bedrijven die het land verlaten. Dat willen veel ondernemingen voor zijn, ziet Paul Musgrave, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Massachusetts. Hij signaleert dat de uittocht inmiddels goed op stoom is. Tegen Reuters: “Wat een straaltje was, wordt een stortvloed.”