TOP

Is dit de schoen van de toekomst? Nike lanceert modulaire sneakers zonder lijm

Nike introduceert twee modulaire sneakers die aan het eind van hun levenscyclus eenvoudig uit elkaar kunnen worden gehaald en gerecycled: de Ispa Link en de Ispa Link Axis. Omdat een duurzame en circulaire schoenenindustrie volgens het merk begint bij het ontwerp.

Foto’s: Nike

De Ispa Link komt uit de koker van het Nike Ispa-team, een afkorting die staat voor ‘improvise, scavenge, protect & adapt’. Deze ontwerpfilosofie daagt de makers uit om te experimenteren, gewoontes te doorbreken en producten opnieuw te bedenken. Ispa is in het leven geroepen om de mogelijkheden voor een circulaire productieketen te onderzoeken, een gesloten systeem dat geen afval oplevert.

Circulair ontwerp

Het Ispa-team presenteert nu twee ‘baanbrekende’ nieuwe modulaire schoenenmodellen. De ontwerpers kozen voor het circulaire ontwerpprincipe van demontage: de mogelijkheid om een product gemakkelijk uit elkaar te halen en de losse onderdelen te recyclen. En dat is voor schoenen nog best een uitdaging, stelt Nike. “Een goede schoen is immers flexibel en duurzaam. Van oudsher gebruiken ontwerpers lijm en andere hechtingsmiddelen om die twee dingen te bereiken, wat het bijna onmogelijk maakt om ze te demonteren en in zijn geheel te recyclen. Dat gebeurt nu meestal via versnippering: een energie-intensief proces en een vorm van downcycling bovendien. Het creëren van een schoen die uit elkaar kan worden gehaald, kan de ecologische voetafdruk van het product verminderen en nieuwe mogelijkheden voor de levenscyclus openen.” Het Ispa-team pakte die handschoen op. “Deze eerste ontwerpen zijn nog echt een kwestie van ‘vorm volgt functie'”, zegt Darryl Matthews, VP, Catalyst Footwear Product Design. “Onze hoop is dat deze ideeën en esthetiek worden genormaliseerd.”

Ispa Link

De eerste futuristische schoen is de Ispa Link, die nu wordt gelanceerd. De schoen bestaat uit drie losse onderdelen die zonder lijm met elkaar worden verbonden en daardoor eenvoudig uit elkaar kunnen worden gehaald om te worden gerecycled. De midsole heeft brede uitstulpingen die door de openingen in de upper passen. Dit zorgt volgens Nike voor een uitstekende pasvorm, stabiliteit en ademend vermogen. Een voordeel voor de producent is dat de schoen in vergelijking met een ‘normale’ sneaker snel te assembleren is; het lijmen kost immers veel tijd.

Ispa Link Axis

De Ispa Link Axis wordt begin 2023 verwacht en gaat nog een stap verder in uitstraling en duurzaamheid. De sneaker heeft een honderd procent gerecycled polyester upper die zo is ontworpen dat deze naadloos in de zool past. De schoen heeft ook een ‘harnas’ van twintig procent gerecycled thermoplastisch polyurethaan (TPU). Dit omdat Nike de balans moest zien te vinden tussen de gewenste toepassing van gerecyclede materialen, die hierdoor soms andere eigenschappen krijgen, en de behoefte aan tractie en een lange duurzaamheid van de schoen.