TOP

Schoenentalent spotten in Cast: nieuwe lichting makers presenteert creaties op de catwalk

Een bijzondere avond in Cast. De eerste lichting shoe developers, een nieuwe opleiding van de Dutch Shoe Academy in Utrecht, presenteerde op donderdag 23 juni hun eindcollecties tijdens een speciale modeshow. Dat zag er zo uit.

Foto’s: Frank Hoyinck

Benyamin Apoo heeft schoenen voor zijn bruid gemaakt. De Syriër vluchtte zes jaar geleden naar Nederland en begon hier twee jaar later aan de nieuwe opleiding tot shoe developer van de Dutch Shoe Academy in Utrecht. “In onze cultuur horen bij trouwschoenen diamanten. Het satijn staat symbool voor een mooi en gelukkig leven samen. Mijn droom is een eigen label met exclusieve vrouwenschoenen.”

Afstuderen op de catwalk

Apoo is een van de elf studenten die op donderdag 23 juni hun afstudeercollectie presenteerden tijdens een speciale catwalkshow, op choreografie van Marc Forno (So you wanna be a popstar). Dat deden ze in vier categorieën: casual, commercieel, fashion en experimenteel. Het evenement vond plaats in inkoopcentrum Cast en trok ruim driehonderd bezoekers. Een van de andere alumni was Frank Soumahu. Zijn eindcollectie draaide om outdoorschoenen en moet mensen prikkelen om het buitenleven te ontdekken. “’De ongereptheid en schoonheid van de natuur waren mijn inspiratiebron, wat zich uit in het kleurgebruik en de organische vormen van de schoenen.”

Grote vraag naar specialisten

De Dutch Shoe Academy is onderdeel van MBO Amersfoort. De opleiding Shoe Developer bereidt studenten voor op een toekomst in de schoenenindustrie. Alles draait om het ontwerpen en maken van alle mogelijke soorten schoenen: van sneaker tot pump en van Chelsea boot tot laars. De school werkt nauw samen met het bedrijfsleven, met opdrachten voor onder meer Fila en De Bijenkorf.

“Met een diploma kun je alle kanten op”, stelt vakdocent en ontwerper Liesel Swart in een persbericht. “Je kunt samples of complete schoenen gaan ontwikkelen voor de industrie, of de research & development voor een merk of producent gaan doen. Een eigen merk starten. En ook een baan in de culturele sector of de orthopedische schoentechniek behoren tot de mogelijkheden.” De opleiding werd in 2018 in het leven geroepen vanwege de grote vraag naar specialisten op dat vlak. Swart: “Een aantal studenten heeft al vóór het afstuderen een baan gevonden.”

Bekijk hier alle foto’s van de Graduation Show: