TOP

Dit betaalde RNF Group voor Fred de la Bretoniere


Mexx-eigenaar RNF Group, die vorige maand zowel Fred de la Bretoniere als Shabbies Amsterdam overnam, betaalde €3,7 miljoen voor die overname. Ook is er bekend waarom het schoenenlabel uiteindelijk omviel en hoeveel geïnteresseerden er waren voor een eventuele overname.

Het eerste faillissementsverslag van Fred de la Bretoniere is gepubliceerd door curator Jan Stadig. Daaruit blijkt onder andere dat Mexx-eigenaar RNF Group €3,7 miljoen heeft betaald voor de overname van zowel Fred de la Bretoniere als Shabbies Amsterdam. De voormalig eigenaar, investeringsfonds Karmijn Participate, betaalde in 2014 zo’n €15,5 miljoen voor de overname van het bedrijf. Destijds liet Désirée van Boxtel van Karmijn aan NRC weten dat ze verwachtte ‘de waarde van het merk binnen vier à vijf jaar te kunnen verdubbelen. In Nederland ligt nog ruimte voor groei. En in het buitenland natuurlijk.’

 

Verlieslatend

 

Na zware verliezen in 2017 (€-372.632) en 2018 (€-510.460) bleven de ondernemingsactiviteiten van de groep ook in 2019 verlieslatend. In beide jaren stond dit tegenover een omzet van ruim €6 miljoen. De aandeelhouder was niet langer bereid om de oplopende verliezen te financieren en trok de stekker eruit.

 

Onderzoek

 

De curator zal in een later stadium nog onderzoek doen naar de precieze oorzaak van de faillissementen en het door de directie gevoerde beleid. Voorlopig is het dan ook nog niet duidelijk of er sprake was van onbehoorlijk bestuur. De Rabobank had per de faillissementsdatum een vordering op de onderhavige groep van vennootschappen van circa €6 miljoen.

 

Jaarrekening

 

Uit de laatst gedeponeerde jaarrekening bleek eerder ook al dat de schuld flink in de miljoenen liep. Tegenover een voorraad schoenen en tassen met een waarde van ruim €4 miljoen aan het einde van het jaar zou een schuld van €6.5 miljoen staan. Daarnaast stond er bijna €4 miljoen uit bij kredietverstrekkers met een looptijd korter dan een jaar.

 

Winkels

 

De twaalf winkels van Fred de la Bretoniere lijken het niet te gaan halen. In het faillissementsverslag is te lezen dat ‘een belangrijk deel van de huurovereenkomsten inmiddels is opgezegd.’ Over een deel van de huurcontracten is nog overleg met RNF Group en de verhuurder(s) gaande. De inrichting van de winkels is met de doorstart verkocht aan de Mexx-eigenaar.

 

Voorraad

 

In verband met de hoge schuld is de volledige opbrengst van de verkoop van de inventaris aan de boedel afgedragen. De vennootschap was eigenaar van de voorraden die aanwezig waren bij CB Fashion te Helmond. De voorraden zijn bij de doorstart ook verkocht aan RNF. De bank heeft als pandhouder een oplossing gevonden voor de openstaande vordering van CB Fashion. De bank oefende dan ook retentierecht uit op de voorraad voor haar vordering. Als gevolg van de regelijk tussen de bank en CB Fashion is de voorraad vrijgegeven voor verkoop aan derden.

 

Geïnteresseerden

 

Na het faillissement hebben zich een groot aantal gegadigden gemeld, eerder liet curator Jan Stadig al weten dat er gesprekken liepen met meer dan tien geïnteresseerde overnamekandidaten. Uit het faillissementsdossier blijkt dat uiteindelijk een vijftal ook concrete biedingen heeft uitgebracht. Zowel om strategische als om financiële redenen is uiteindelijk met machtiging van de rechter-commissaris besloten tot verkoop aan RNF B.V.

 

Hoe zat het ook alweer?

 

Quote schreef op 8 maart 2019 dat de wholesaletak van de Bretoniere Group eerder die week in stilte en onder een andere naam was omgevallen. Ceo Dennis mok bevestigde het faillissement en de faillissementsaanvraag van de andere onderdelen van het schoenenbedrijf een paar dagen later in een persbericht. Hij schreef in een persbericht dat de schoenensector al jaren in zwaar weer verkeert en vooralsnog niet heeft kunnen profiteren van de economische opleving.

Niet lang daarna werden ook de winkels failliet verklaard en op 14 maart viel het doek voor het gehele schoenenbedrijf: het faillissement over de overkoepelende Bretoniere Holding BV werd uitgesproken.