TOP

Els Iping trekt Stoute Schoenen aan op Oudezijds Achterburgwal 133

Jouw Stoute Schoenen, de eerste echte modewinkel in het Project 1012 is vorige week feestelijk geopend. Het red light district moet een fashion district worden.

Onder de naam coalitieproject 1012 – vernoemd naar het postcodegebied 1012 – gaat het stadsdeel in nauwe samenwerking met de centrale stad de strijd aan tegen criminaliteit en verloedering.

Het was donderdag 28 augustus jl. een drukte van jewelste op de Oudezijds Achterburgwal 133 waar stadsdeelvoorzitter Els Iping om 14.30 uur de officiële opening verrichtte te midden van de toegestroomde media, collega’s, vrienden, familie en vele belangstellenden uit de buurt. Iping toonde zich verheugd en trots met deze nieuwe aanwinst binnen haar bestuurlijke gebied. “Wat de Wallen nodig hebben zijn ondernemers als Esther van Schagen met durf en creativiteit.” Ter afsluiting van de openingsceremonie kreeg Iping een paar handgemaakte schoenen overhandigd, die ontwerpster/eigenaresse Esther van Schagen hoogstpersoonlijk aan haar voeten schoof.

(Klik hier voor het filmpje van de toespraak Esther van Schagen/Els Ipema)

In Jouw Stoute Schoenen zijn behalve schoenen en tassen van Van Schagen zelf ook schoenen van ambachtelijk schoenmaakster Jelske Peterson te koop. Van Schagen en Peterson leerden elkaar op de opleiding ambachtelijk schoenmaken in Nieuwegein (SVGB) kennen. Toen Esther van Schagen het pandje op de Wallen kocht was de beslissing om samen te werken gauw gemaakt. Jouw Stoute Schoenen is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 10-17 uur. Jelske Peterson, die net zo bekend wil worden als Christian Louboutin, is drie van de vier dagen op het atelier aanwezig. Afgelopen januari spetterden haar schoenen al op de Amsterdam International Fashion Week aan de voeten van de mannequins van ontwerper Antoine Peters, terwijl ze afgelopen juni eindexamen deed aan de Hogeschool van de Kunsten Artez in Arnhem. 

(Klik hier voor het filmpje van het interview met Jelske Peterson door Marijke Plante van Echo

Op afspraak kan Jouw Stoute Schoenen ook buiten de vaste openingstijden worden bezocht. De atelierruimte is te huur per dagdeel. In een later stadium worden er ook cursussen gegeven.

(Klik hier voor filmpje van de toespraken Els Iping en interviews met Jelske Peterson en Hester Vlamings zelf).