Ethiopië is een prima optie voor het sourcen van duurzaam leer
Ethiopië is misschien niet het eerste land waaraan je denkt als sourcingbestemming voor leren producten. Onterecht, want Ethiopië heeft de grootste veestapel van Afrika en een lange traditie in leerlooien en -bewerken. De afgelopen eeuw hebben vooral Italianen er hun kennis en machines heengebracht.
Het fijnste leer
Als je Ethiopië wél kent van het leer, komt dat waarschijnlijk door de fameuze hairsheep. Ethiopië heeft ongeveer 25 miljoen dieren van dit bijzondere schapenras, dat verder alleen in Nigeria te vinden is. Hairsheep-leer wordt gebruikt in handschoenen, omdat het zo fijn, soepel en toch stevig is. Het leer wordt in Ethiopië zelf verwerkt tot handschoenen bij hoogstaande fabrieken.
Naast hairsheep telt het land miljoenen koeien en geiten. De huiden van deze dieren worden gelooid in een van de circa 30 looierijen in het land. Ze worden verwerkt tot tassen, schoenen, jassen, riemen en (andere) accessoires. De prijzen zijn concurrerend, mede dankzij het ontbreken van invoerbelasting. De MOQ’s zijn (zeer) klein en als je kritisch zoekt, kun je prima kwaliteit vinden.
Toch hebben veel leren artikelen uit Ethiopië hun weg naar Europa nog niet gevonden. Dat is jammer voor Ethiopië én voor Nederlandse merken en retailers, vinden de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties MVO Nederland en Solidaridad. Zij proberen daarom Ethiopische leveranciers te matchen met Nederlandse inkopers in een speciaal programma, met financiële steun van de Europese Commissie.
Chroomvrij
Onderdeel hiervan is de opzet van een duurzame productielijn voor chroomvrij leer, bij drie geselecteerde looierijen. De looierijen gebruiken nu nog veel zout, water en energie en verwerken hun afval niet optimaal. Daarom krijgen zij nu hulp van buitenlandse experts van het Nederlandse bedrijf Stahl. Samen werken de partijen nu aan een looivariant zonder chroom, met minder afval.
Ook de arbeidsomstandigheden kunnen in sommige gevallen beter. De lonen zijn zeer laag in Ethiopië, dat geen minimumloon kent. Het gevaar van een onleefbaar loon ligt dus op de loer. Ook is het voor veel werknemers moeilijk om zich te verenigen in een vakbond. Kinderarbeid komt daarentegen niet voor in de looierijen en fabrieken. Excessief overwerk is ook nauwelijks een issue.
De markt op
Wie dus een nieuwe sourcingbestemming zoekt voor duurzaam leer, met steun van ontwikkelingsorganisaties, leerexperts en (mede-)inkopers, zit in Ethiopië goed. Meer weten of meedoen? Mail Frans Tilstra: f.tilstra@mvonederland.nl.
– deze blog wordt je aangeboden door kennispartner MVO Nederland