TOP

Europese Unie gaat antidumpingmaatregelen wellicht verlengen

De Europese Unie (EU) heeft voorgesteld de antidumpingmaatregelen op leren schoenen uit China en Vietnam, de komende vijftien maanden te blijven hanteren. Dat heeft een onofficiële bron aan persbureau Reuters gemeld.

Volgens de bron wordt het voorstel om de maatregelen met vijftien maanden te verlengen  aan het einde van de week naar de betrokken partijen verzonden.

Tegen
De meeste EU-landen verzetten zich nog steeds tegen het plan, waaronder ook Nederland. Op 12 november gaan de lidstaten stemmen en op uiterlijk 20 november moet er een besluit zijn genomen. De verlenging van de wet treedt, bij aanname, op 3 januari 2010 in werking.

Maatregelen
De antidumpingmaatregelen kwamen er toen in 2006 steeds meer winkeliers klaagden dat China en Vietnam beneden de kostprijs schoeisel in Europa dumpten. Daarom legde de EU legde daarom heffingen op van 16,5 procent voor Vietnamese en 10 procent voor  Chinese schoenen.

Uitwijken
“Veel detailhandelaren en exporteurs in China en Vietnam die toch al wilden verhuizen, zullen de stap naar andere landen nu sneller maken,” zegt een andere bron op de Britse website Drapers. “Wanneer de verlenging doorgaat, wijken ze uit naar landen als India, waarop de heffingen niet van toepassing zijn.”