TOP

Europese winkeliers: “Stop de schoenheffingen”

De Europese branchevereniging van winkeliers en handelaren, Eurocommerce, wil een einde aan de importheffingen op schoenen uit China en Vietnam.

Topman van Eurocommerce Xavier Durieu liet weten waarom de vereniging dat standpunt inneemt. “Elke verlenging van de importheffing vermindert de koopkracht en hindert zo het economisch herstel in Europa.” De winkeliers en handelaren beschouwen de importheffing als een vorm van protectionisme om Europese schoenfabrikanten te beschermen.

Meningen verdeeld
De Europese Unie (EU) beslist binnenkort over de heffingen. Deze lijken er op dat de EU de antidumpingmaatregelen wil blijven hanteren. Meningen over de heffingen zijn in Europa sterk verdeeld. Zo hebben Nederlandse politici en de landelijke ondernemersvereniging CBW Mitex laten weten van de heffingen af te willen. In Italië pleiten de schoenproducenten juist voor behoud van de regeling. De EU hanteert sinds enkele jaren een heffing van 16,5 procent op de importprijs van Chinese schoenen en 10 procent op die van Vietnamese schoenen.