TOP

Even afrekenen bij QURC

Het Amsterdamse sneakerlabel QURC verkoopt schoenen gemaakt van vegan leervervangers, zoals kurk- en druivenleer. Founders Thomas Bruinsma en Farbod Sattarian kiezen bewust voor duurzame materialen. “Onze schoenen kunnen zich in kwaliteit, stijl en comfort meten met de bekende high-end merken.”

Tekst en beeld: Anneli Mijsen

Sneakerlabel QURC is begonnen als onlinewinkel, maar heeft inmiddels midden in de Amsterdamse Negen Straatjes een fysieke winkel. De keuze voor de locatie is bewust gemaakt. “De Negen Straatjes heeft iets dat past bij een opkomend merk. Het is niet zo massaal als de Kalverstraat, maar is toch heel bereikbaar voor iedereen”, zegt Farbod Sattarian (28). De kurken muur in de winkel maakt direct duidelijk dat kurk als materiaal een centrale rol speelt in de sneakercollectie. De bijzondere leervervanger is een van de belangrijkste redenen voor het openen van de winkel, vertelt Thomas Bruinsma (27): ”Mensen weten niet wat ze kunnen verwachten van kurk, dus vinden we het belangrijk om een plek te hebben waar klanten het materiaal kunnen zien en voelen.” 

Duurzame leervervangers 

Vier jaar geleden werd QURC opgericht. Sattarian: ”Vleesvervangers waren al steeds vaker in de supermarkt te vinden, maar we zagen dat de leervervangers achterbleven.” De twee mannen begonnen een zoektocht naar materiaal dat natuurlijk is en vrij van dierlijke producten, maar kwalitatief wel vergelijkbaar met leer. Kurk kwam het beste uit de test. “Het mooie van kurk is dat het de bast is van een boom. De bomen worden eens in de negen jaar geschild en vervolgens groeit de bast weer aan. Het schillen zorgt ervoor dat de bomen tot vijf keer meer CO2 opnemen”, zegt Bruinsma. Vervolgens wordt de geschilde bast in kokend water gelegd, samengeperst en in dunne plakken gesneden, die op hun beurt verwerkt kunnen worden in de schoenen. Inmiddels gebruikt QURC ook druivenleer, dat gemaakt wordt van de schillen, takjes en pitten van druiven. Het lijkt nog meer op leer dan kurkleer. De zolen van de Qurc-sneakers zijn gemaakt van gerecycled rubber, canvas en gerecycled katoen. “We maken schoenen die duurzaam en vegan zijn en zich in kwaliteit, stijl en comfort kunnen meten met de bekende high-end merken”, aldus Sattarian.

Brede doelgroep 

De sneakers vallen in de smaak bij een gevarieerde doelgroep. “We merken dat onze klant niet per se de duurzame consument is. We hebben ook veel klanten die bij ons sneakers kopen omdat ze het design mooi vinden en de materialen bijzonder vinden”, zegt Bruinsma. Om die reden kiezen ze ervoor om zich niet te presenteren als vegan merk. Sattarian: “Onze klant is de consument die voorbij de bekende merken kijkt en op zoek is naar een merk met een verhaal. Ze hechten gemiddeld meer waarde aan een duurzaam product en duurzaamheid. Dit zit hem niet alleen in het niet gebruiken van dierlijke materialen, maar ook in het ethisch produceren en de kwaliteit.” 

“Schoenen waren een mooie binnenkomer,

maar we willen het graag breder trekken.”

Uitbreiden 

In 2023 haalde QURC een investering binnen bij het tv-programma Dragons’ Den. Deze geldinjectie is gebruikt om de naamsbekendheid te vergroten door middel van twee pop-upstores op Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal, een grotere voorraad en productontwikkeling. Bruinsma: “We zijn constant op zoek naar nieuwe materialen die we kunnen gebruiken, maar ook nieuwe productgroepen die we in de toekomst van kurk of druiven kunnen maken.” Het duo heeft veel ideeën voor de toekomst en heeft zich het afgelopen jaar verdiept in naar welke soort schoenen en materialen er vraag is. “De komende jaren zullen we ons assortiment verbreden, waarschijnlijk ook meer dan alleen schoenen. Schoenen waren een mooie binnenkomer, maar we willen het graag breder trekken”, aldus Sattarian. Ook het uitbreiden van het bereik op sociale media staat op de agenda: “We zien dat er daardoor steeds meer verkopen komen buiten de grenzen, dus de socials zijn belangrijker dan hoe de winkel eruitziet, maar we proberen dit wel in één lijn te houden.” 

In Schoenvisie #01 vind je een uitgebreid interview met founders Thomas Bruinsma en Farbod Sattarian van QURC.