TOP

Expositie Beth Levine in Nederlands Leder en Schoenen Museum

In het Nederlands Leder en Schoenen Museum is vanaf 18 april 2009 een tentoonstelling te zien van de Amerikaanse schoenontwerpster Beth Levine.

Aanleiding hiervoor is het verschijnen van het boek Beth Levine Shoes van de eveneens Amerikaanse schoenontwerpster Helene Verin, tevens gastconservator van deze expositie.

De samenwerking met Verin kwam tot stand nadat ze voor haar boek informeerde naar de Levinecollectie van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in Waalwijk. Die bleek één van de grootste ter wereld te zijn. De grote collectie Levine-schoenen dankt het museum aan oud-voorzitter Koos Bergmans. Hij was in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw persoonlijk bevriend met Beth Levine en haar echtgenoot Herbert met wie ze een schoenfabriek runde.

Nancy Sinatra 

Beth Levine besteedde veel aandacht aan zowel materialen, vormen, hakken en leesten als aan comfort. Als enige schoenontwerper won ze tweemaal de prestigieuze Coty Award (in 1967 en 1973). Naast drie voormalige presidentsvrouwen (Jackie Kennedy, Lady Bird Johnson en Pat Nixon) schoeide Beth ook wereldberoemde sterren als Barbara Streisand, Marlene Dietrich, Lauren Bacall, Bette Davis, Marilyn Monroe, Joan Crawford en natuurlijk Nancy Sinatra. Levine’s laarzen worden door Nancy Sinatra bezongen in ‘These boots are made for walking’.

Opening en lezing

De tentoonstelling zal worden geopend de Frans/Tunesische topcouturier Azzedine Alaïa. Hij werkte met Beth Levine samen en is een groot bewonderaar én verzamelaar van haar werk. In november 2010 is de tentoonstelling te zien in zijn galerie in Parijs.

Helene Verin, gastconservator, schoenontwerpster en auteur van het boek Beth Levine Shoes, geeft op zondag 19 april 2010 een lezing in Waalwijk. Ze zal vertellen over het werk en het leven van Beth, met wie ze dertig jaar bevriend was.

De expositie ‘Beth Levine; First Lady of Shoes’ is nog tot en met 18 september 2010 in het Nederlands Leder en Schoenen Museum in Waalwijk te zien.

Schoenvisie geeft 10 gratis kaartjes weg voor deze tentoonstelling. Kijk snel op onze Mail&Win-pagina.