TOP

Farao Toetanchamon had orthopedische sandalen

De jonge farao Toetanchamon droeg speciaal voor hem gemaakte orthopedische schoenen. De Nederlandse archeoloog Dr. André Veldmeijer deed drie jaar lang onderzoek naar de schoenen en sandalen die gevonden zijn in het graf van de Egyptische farao.

De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn gepubliceerd in een rijk geïllustreerd boek: Tutankhamun’s Footwear.

Toetanchamon had een voetafwijking. Een teen van hem miste een kootje en zijn linkervoet was een klompvoet die naar binnen gedraaid stond. In zijn tombe zijn meerdere schoenen gevonden met een extra band, die de farao waarschijnlijk meer steun hebben geboden. Schoenen met een extra bandje uit die tijd zijn nooit eerder aangetroffen.

Schoenenliefhebber 
De farao was een echte schoenenliefhebber. Bij de ontdekking van zijn tombe in 1922 in de Vallei der Koningen te Luxor zijn meer dan tachtig verschillende modellen gevonden. Ondanks de duizenden jaren die de schoenen overleefd hebben, is nog goed te zien hoe de schoenen ontworpen zijn. Zo is in de de kleurrijke schoenen veel bladgoud gebruikt. In het graf zijn ook verschillende maten aangetroffen. Waarschijnlijk liggen er ook schoenen die hij als klein jongetje gedragen heeft.