TOP

Frans Muller Benelux benoemd tot Hofleverancier

Distributeur van schoenverzorging, inlegzolen en accessoires ‘Frans Muller Benelux’ heeft vrijdag 12 april uit handen van de Commissaris van de Koning, de heer René Paas, het predicaat Hofleverancier overhandigd gekregen in het Forum. Naast de Commissaris van de Koning was ook de burgemeester van Groningen, Koen Schuiling, aanwezig bij de bijeenkomst ter gelegenheid van het 170-jarig bestaan van het bedrijf.

Beeld: Frans Muller

Met het toekennen van het predicaat schaart Frans Muller Benelux zich bij een selecte groep van Nederlandse bedrijven die het predicaat Hofleverancier mogen voeren. Directeur en zesde generatie Rutger Muller reageert: “Ik ben ontzettend trots en dankbaar dit mee te mogen  maken. In de stad Groningen zijn er maar zes andere bedrijven die dit kunnen zeggen, dat geeft wel aan hoe bijzonder deze erkenning is.”

Aanvraag

“Het predicaat krijg je niet zomaar bij een pakje boter,” vervolgt Rutger met een knipoog. “De aanvraagprocedure was een hele pittige en heeft lang geduurd. Alleen in een jubileumjaar kun je een aanvraag doen. In 2002 stond mijn vader nog aan het roer van het bedrijf en we wilden dat jaar de aanvraag indienen. Spijtig genoeg slaagden we toen niet in het leveren van genoeg bewijsmateriaal voor de vaststelling van de oprichtingsdatum. Niet zo gek, want de Kamer van Koophandel bestaat ‘pas’ 100- jaar. In 2022 deden we opnieuw een poging. Met behulp van Groninger Archieven lukte het ons om met extra indirect bewijs zoals financiënboekjes, krantenartikelen en brieven verstuurd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog toch uiteindelijk een compleet dossier in te kunnen dienen. Naast alle bewijslasten moet ook de onderneming en de directie te goeder naam en faam bekend staan en van onbesproken gedrag zijn. Als je dan na lang wachten hoort dat je alles met goed gevolg hebt doorstaan, geeft het ontzettend veel voldoening.”

Blik op de toekomst

Wat in 1853 begon als lokale schoenmaker, is uitgegroeid tot een distributeur in de Benelux van toonaangevende merken. “De naam Frans Muller Benelux laat niet altijd een belletje rinkelen bij mensen, maar ze hebben vaak wel producten van merken zoals Collonil, Pedag en Nico in hun kast liggen, die ze gekocht hebben bij een schoenenwinkel. In onze branche zijn we marktleider met een klantenkring van

circa 4.000 retailers binnen de Benelux. Ons familiebedrijf heeft meerdere oorlogen en crisisperiodes overwonnen. Door ondernemend en creatief te zijn, dicht bij onze klanten en producten te staan hebben we áltijd een manier gevonden om ons verder te ontwikkelen. Het predicaat Hofleverancier is niet slechts een eretitel voor mijzelf, maar eerder een eerbetoon aan alle voorgaande generaties en het hele team.

Deze toekenning is de ultieme bekroning op generaties hard werken, met altijd een vooruitstrevende en innovatieve blik, gericht op de toekomst! “