TOP

Fraudegolf bij webwinkels door creditcards

Steeds vaker zijn webwinkeliers de dupe van fraudeurs. Personen bestellen producten, betalen met hun creditcard en laten na ontvangst van het pakket de betaling terugdraaien.

Global Ecommerce, een adviesbureau voor webwinkels, laat weten dat een groeiend aantal mensen door heeft hoe eenvoudig het is om te frauderen met creditcardbetalingen via internet. “Kopen op het internet wordt steeds makkelijker, frauderen op het internet ook”, aldus Edwin Entius van Global Ecommerce.

Misbruik
Creditcardorganisaties bieden de mogelijkheid om betalingen terug te laten boeken naar de kaarthouder. Deze service is er eigenlijk om misbruik van een creditcard te kunnen rechtzetten, maar je kunt er dus ook misbruik van máken. “De creditcardorganisatie gaat uit van het gelijk van de kaarthouder”, zegt Entius. Dan is het aan de winkelier om te kunnen aantonen dat er daadwerkelijk iets is besteld en afgeleverd bij die kaarthouder. “En een webwinkelier kan bijna niet bewijzen dat de aankoop echt is afgeleverd.”

Controleren
Ook Buckaroo, een bedrijf dat betalingen voor webwinkels afhandelt, constateert een toename van creditcardfraude op het internet. Volgens het bedrijf kunnen webwinkels wel maatregelen nemen door het adres waar de bestelling wordt gedaan te controleren. Ook is te achterhalen uit welk land de gebruikte creditcard afkomstig is, om bepaalde ‘risicolanden’ te filteren. “Want als er met een Nigeriaanse kaart iets in Nederland wordt besteld, dan weet je vrijwel zeker dat het de verkeerde kant uit gaat”, aldus een woordvoerder van Buckaroo.