TOP

Garant viert 50-jarig jubileum

Met een groot feest in de Westergasfabriek in Amsterdam heeft Garant Schoen + Mode zaterdag 20 november 2010 haar 50 jarig jubileum gevierd. Ook het 20-jarig bestaan van dochteronderneming Fair Play International Sports was reden voor een feest.

Er kwamen ruim 450 gasten naar de feestlocatie in het Transformatorhuis. Behalve veel detaillisten, waren er verschillende leveranciers aanwezig. Er waren korte toespraken van Garant-directeur Dennis Beute, voorzitter van Garant Schuh + Mode AG Robert Natter en directeur van Fair Play International Sports Hans de Winther.

Jan Smit
Naast muziek van een coverband en een dj was er een optreden van zanger Jan Smit.

Het thema van het jubileumfeest was een reis door de jaren heen. De inkoop- en marketingorganisatie voor de zelfstandige schoenen-, sport- en lederwarendetailhandel heeft de afgelopen vijftig jaar roerige tijden doorgemaakt.

In 1960 bestond de Duitse inkoopcoöperatie Garant Schuh + Mode AG 33 jaar. Garant werd in dat jaar een Naamloze Vennootschap en begon met uitbreiding over de grens, als eerste in Nederland.

Dieptepunt
Het jaar 2004 was een dieptepunt in de geschiedenis van Garant, de organisatie vroeg toen wegens liquiditeitsproblemen insolventie aan bij de rechtbank in Düsseldorf. Na een verlies van 4,3 miljoen euro werd Garant in 2005 onder toezicht geplaatst van een bewindvoerder die de herstructuring en sanering moest begeleiden.

Garant is inmiddels weer een gezonde onderneming. Het aantal leden is gestegen tot ruim 3600, daarmee is de organisatie weer terug op het niveau van 2006.

ANWR
Met ingang van 1 januari van dit jaar is inkoopvereniging ANWR officieel eigenaar van 70 procent van de aandelen van Garant en de dochterondernemingen: Rexor, Fair Play en Goldkrone. Op korte termijn willen de twee organisaties nauwer gaan samenwerken.