TOP

Gratis auto bij aankoop sneaker

De Nederlandse sneaker-ontwerper Hing Yeung heeft in opdracht van Volkswagen een sneaker ontworpen. Deze Polo Project 444-sneakers kosten 23.444,- euro per paar, maar de koper krijgt er wel een gratis auto met bijpassend interieur bij.

Hing Yeung (40) is geboren in Hong Kong en groeide op in Nederland. Hij studeerde Product Design aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Zijn afstudeercollectie zonnebrillen die hij voor de Belgische mode-ontwerper Walter van Beirendonck ontwierp, was de start van zijn internationale carrière als schoenontwerper. Zo werkte hij bijvoorbeeld in Duitsland voor Adidas

Lego-kinderschoenencollectie
Tegenwoordig is Hing Yeung als zelfstandig ontwerper gevestigd in Californië. Hij werkt voor skatemerken als Vision Streetwear en Airwalk. Momenteel ontwerpt hij ook een Lego-kinderschoenencollectie en een schoenenlijn voor streetwearmerk Dickies.

Voor Volkswagen ontwierp Hing Yeung eerst de Project 444-sneakers. Daarna volgde het interieur van de Polo. Een half jaar is er met een internationaal team aan Project 444 gewerkt.

Jongensdroom
Zijn inspiratie haalt hij altijd van de straat, want daar gebeurt volgens de ontwerper, die veel op reis is, constant iets nieuws. Hing Yeung: “Het ontwerpen van een auto is een jongensdroom. Het was ook mijn droom om ooit voor Vision en Adidas te werken. Al die dromen zijn dus uitgekomen. Al vanaf mijn twaalfde ben ik gek op sneakers. Inmiddels heb ik 400 paar in mijn kast staan. Zelf ontwerp ik jaarlijks 300 verschillende stijlen.”

Back to basics 
Welke ontwikkelingen ziet de ontwerper momenteel op sneakergebied? “Economisch gezien worden er goedkopere modellen gemaakt. Consumenten betalen nu minder snel 200 euro voor één paar sneakers. Qua design gaan we back to basics, je ziet meer sophisticated modellen. Volgens mij zijn we klaar met de retro-sneakers. We kunnen niet blijven leunen op wat er twintig of dertig jaar geleden gebeurde. De sneakermerken moeten blijven innoveren. Sneakers moeten weer sportschoenen worden.”  

Typisch Nederlands
De zwarte Project 444-sneakers hebben een witte met knalgele zool. “Het is een Nederlands-Californische-Duitse sneaker. Het geel in de zool staat voor de Californische zon. Zwart is een typische ‘autokleur’. Deze sneaker heeft een sobere luxery, dat is typisch Nederlands.”    

Vrijdagmiddag 19 maart zijn de sneakers en de Volkswagen Polo bij modewinkel Jefferson Hotel in Amsterdam gepresenteerd. De sneakers zijn daar en via de website Freshcotton.com exclusief verkrijgbaar (in combinatie met de auto). Er worden slechts vijftig paar Project 444-sneakers verkocht. De schoenen worden op maat geproduceerd, de levertijd is vier weken.