TOP

Hardlopen met je verstand

Dat hardlopen meestal goed is voor je gezondheid en je conditie, is algemeen bekend. Maar om deze sport zo veilig mogelijk te kunnen beoefenen, is het wel verstandig om de juiste voorbereidingen te treffen. Denk daarbij aan een persoonlijk hardloopschema, de juiste voeding en drinks, geschikte kleding en natuurlijk… comfortabele hardloopschoenen.

Dat laatste is nog niet zo makkelijk als je zou denken. Want er zijn ontstellend veel hardloopschoenen op de markt, maar die zijn niet allemaal geschikt voor jóuw manier van hardlopen. Loop je graag korte of lange afstanden? Loop je het liefste in een hoog of een laag tempo? En op welke ondergronden? Voor elke situatie is er wel een passende hardloopschoen. Zie daar maar eens de juiste keuze uit te maken! Gelukkig kun je online terecht bij expertshops zoals All4running, waar je een verantwoord advies krijgt en kunt kiezen uit een enorm assortiment A-merk hardloopschoenen (van ASICS en Nike tot Adidas, Brooks, Saucony en New Balance).

Welke hardloopschoenen heb je eigenlijk?

Er zijn grofweg twee soorten hardloopschoenen: neutrale schoenen en antipronatieschoenen. Dit heeft te maken met het feit dat mensen niet allemaal op dezelfde manier hardlopen. Tijdens het afwikkelen van de voeten heeft de ene loper namelijk een beetje correctie nodig en de andere loper juist niet. Als je bij het hardlopen landt op het midden of de buitenkant van je voet en daarna weer afzet met het midden van je voorvoet, heb je neutrale hardloopschoenen nodig. Land je op de buitenkant van je hiel en zak je bij de afzet met je enkel naar binnen (zgn. overproneren), dan kun je beter antipronatieschoenen kopen.

Kies de hardloopschoen die bij je past

Kun je elke hardloopschoen overal voor gebruiken? Nee, zeker niet! Als je wedstrijden loopt, wil je een speciale wedstrijdschoen die zo licht mogelijk is. Ga je offroad lopen? Dan zijn trailschoenen de beste keuze, met hun grove profiel voor maximale grip. Voor het lopen op de weg heb je allround hardloopschoenen en voor het hardlopen op de baan schoenen met spikes.

Tip: hardloopschoenen en sportschoenen zijn niet hetzelfde. Ga dan ook nooit zomaar hardlopen op sportschoenen. Want die bieden vaak niet de juiste ondersteuning voor een duurloop en ze hebben ook (bijna) geen demping. Bij de meeste speciale hardloopschoenen is dat wél het geval!

Wil je echt zeker weten dat je de juiste hardloopschoenen aantrekt? Kijk dan bij een webshop die ook fyieke winkels heeft, zodat je daar een persoonlijke hardloopanalyse kunt laten doen. Niet alleen een goed idee voor je voeten, maar voor je hele lijf…