TOP

Helft bestellingen Zalando komt retour

Zalando krijgt de helft van alle verzendingen teruggestuurd. Volgens de directie is dat inherent aan de online verkoop van kleding en schoenen, maar dat wisselt per productcategorie.

Zalando bestaat bijna vijf jaar, dus is het tijd voor de drie directeuren om de balans op te maken. In de Duitse krant Die Welt doen ze verslag en halen ze een aantal geruchten onderuit.

Retourpercentage
Het retourpercentage ligt niet boven de 70 procent, zoals vaak gedacht wordt, maar rond de 50 procent. Dit verschilt wel per productcategorie; zo worden schoenen vaker geretourneerd dan sokken.

Beursgang
Zalando gaat voorlopig niet naar de beurs. Oprichters David Schneider, Robert Gentz en Rubin Ritter willen het bedrijf eerst internationaal groter maken en krijgen daarvoor steun van hun aandeelhouders. Zalando maakt nu misschien nog verlies, maar dat deed Amazon ook in de eerste jaren, luidt het argument.

Nederland
Nederland wordt door de directeuren genoemd als een van de meest ontwikkelde landen waarin Zalando actief is. De helft van de omzet komt echter toch uit thuisland Duitsland, waar de markt nu eenmaal een stuk groter is. De andere helft is voor het grootste deel afkomstig uit Frankrijk, Italië en Nederland.

Proef
Hoewel de ondernemers geen winst hoeven te maken, moeten ze de kosten wel zo laag mogelijk houden. Momenteel houdt Zalando in Duitsland een technologieproef, waarbij klanten thuis op hun computer kunnen bepalen of en welke maat hen past. Hoe meer mensen passende kleding kopen, hoe minder retouren Zalando krijgt te verwerken.

Drie miljard
Door de grootste aandeelhouder, het Zweedse Kinnevik, wordt de waarde van Zalando geschat op drie miljard euro. De webwinkel stevende afgelopen jaar af op een omzet van één miljard euro, maar of dat getal ook is gehaald houdt de directie in het midden.