TOP

Hollywood-rel over Vlaamse Wookie-shoes

Lucasfilm Ltd, de filmmaatschappij van regisseur George Lucas die achter de films van Star Wars zit, is een procedure gestart tegen de in Vlaanderen, België verkochte Wookie-shoes. De naam zou teveel een link leggen met het Wookie-ras in 'Star Wars'

Voor bedenker en eigenaar van de Wookie shoes Arnauld van Craen betekent het verbod een regelrechte ramp. Volgens zijn zeggen stak hij zijn laatste spaarcenten erin. De naam kwam in hem op toen zijn jongste zoontje in brabbeltaal om een koekje – een ‘wookie’ – vroeg. Leuk en internationaal goed in het gehoor liggend, zo dacht Van Craen. Hij deponeerde het als merknaam bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom en begon zijn schoenen te verkopen. Al ras kreeg hij ook aanvragen uit Nederland, Duitsland, Spanje, Italië, Portugal en de Verenigde Staten. De ondernemer gaat niet in beroep tegen Lucas film. Hij ziet beschouwd zichzelf kansloos. De schoenen die al geproduceerd zijn mag hij blijven verkopen. Ze liggen nu nog in 2 winkels in Antwerpen en Blankenberge. Daarna moet hij overstappen op een andere naam.

Ideeën zijn welkom op telefoonnummer 0032.3.2100505. De naam moet uit zes letters bestaan, vlot in de mond liggen en universeel klinken. Lucas film had de naam Wookie overigens niet als merk gedeponeerd. Het bedrijf beroept zich op de Conventie van Parijs, wat inhoudt dat alle begrippen uit de film beschermd zijn. Het ontwerp van de Wookie shoes ligt in dezelfde lijn als de Crocs-sandalen, die de voorbije jaren de hele wereld hebben veroverd. Van Craen claimt dat zijn schoenen ergonomischer en veiliger zijn dan die van de Amerikaanse producent, vanwege een extra uitgeharde antisliplaag die statische electriciteit voorkomt.

Bron: Gazet van Antwerpen